FIFA en FIFPRO willen spelers bijstaan tegen online-haat en komen in actie

Reacties

Meer dan 55 procent van de spelers die tijden de finale van EURO 2020 en de Afrika Cup-eindstrijd van dit jaar in actie kwam werd voor, tijdens of na de wedstrijd online beledigd. Dat blijkt uit onderzoek van FIFA en spelersvakbond FIFPRO. Bij de beledigingen ging het vooral om homofobe en racistische uitlatingen.

FIFA en FIFPRO willen spelers bijstaan tegen online-haat en komen in actie

De FIFA en FIFPRO presenteerden zaterdag een gezamenlijk onderzoeksrapport over online-beledigingen aan het adres van profvoetballers. Daarbij werd voornamelijk onderzocht hoe de spelers van Engeland en Italië (bij de EK-finale van vorig jaar) en de internationals van Senegal en Egypte (Afrika Cup-finale begin dit jaar) werden bejegend op social media.

Sky Sports meldt dat met name Arsenal-aanvaller Bukayo Saka  (foto) en Manchester United-aanvaller Marcus Rashford het online moesten ontgelden na hun gemiste strafschoppen in de penaltyserie tegen Italië. In het onderzoek zijn 400 duizend berichten op social media-platforms doorgelicht. Rond de EK-finale werd 76 procent van de online-beledigingen geuit vanuit een racistisch oogpunt.

De FIFA en FIFPRO hopen voor de start van het WK in Qatar een speciale online servicedienst te lanceren om op geïdentificeerde social media-accounts beledigingen te kunnen detecteren. 'Het is onze plicht om het voetbal te beschermen. Dat begint bij alle spelers die ons zoveel vreugde en geluk brengen met hun prestaties op het speelveld', aldus FIFA-voorzitter Gianni Infantino.

'Helaas is er nu een trend aan het ontstaan ​​waarbij een percentage van berichten op sociale media die gericht zijn aan spelers, coaches, wedstrijdfunctionarissen en de teams onacceptabel is, en deze vorm van discriminatie - zoals elke vorm van discriminatie - hoort niet thuis in het voetbal', verklaart Infantino.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.