FIFA bevestigt: clubs krijgen te maken met huurlimiet

Reacties

De FIFA heeft bevestigd dat er een huurlimiet komt in de voetbalwereld. Vanaf komend seizoen mogen clubs (in eerste instantie internationaal) nog maar acht spelers ouder dan 21 jaar huren én verhuren. In de jaren erna wordt dat verder afgebouwd, naar maximaal zes van dit soort spelers in 2024.

FIFA bevestigt: clubs krijgen te maken met huurlimiet
© Pro Shots

Het was al bekend dat de FIFA plannen had om het verhuren van spelers aan banden te leggen en woensdag zijn de nieuwe regels bevestigd tijdens een congres in Doha. Er is onder meer afgesproken dat spelers nog maar voor maximaal één seizoen verhuurd mogen worden. Ook mag een club maar drie spelers verhuren aan of huren van een andere club. Dit belooft flinke gevolgen te gaan hebben voor satellietclubs.

Van 1 juli 2022 tot 30 juni 2023 mag een club nog maar acht profspelers verhuren en acht profspelers huren. Van 1 juli 2023 tot 30 juni 2024 gelden dezelfde regels, met een maximum van zeven spelers. Tot slot wordt dit aantal in juli 2024 teruggeschroefd naar zes profspelers. De FIFA laat weten dat spelers van 21 jaar en jonger én zelfopgeleide spelers zijn vrijgesteld van deze beperkingen.

In het begin limiteert de FIFA alleen de internationale huurconstructies, maar uiteindelijk zullen die ook nationaal moeten gelden. Alle bonden, dus ook de KNVB, krijgen drie jaar tijd om de nieuwe huur- en verhuurbeperkingen in te voeren.

VI's Tom Knipping kwam begin februari al met uitleg over de plannen van de FIFA en wat dit zal gaan betekenen voor Nederlandse clubs:

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.