Feyenoord naast koploper PSV na benauwde overwinning op Cambuur

Feyenoord heeft zich donderdagavond naast PSV aan kop van de Eredivisie genesteld. De Eindhovenaren zijn op basis van het doelsaldo nog wel de lijstaanvoerder, omdat de Rotterdammers het slechts bij één doelpunt hielden in het thuisduel met SC Cambuur en de Leeuwarders voor het vierde Eredivisie-duel op rij niet tot scoren kwamen.

Feyenoord
Feyenoord
1 - 0
SC Cambuur
SC Cambuur

Na het puntenverlies van Ajax tegen Vitesse van woensdag (2-2) wist Feyenoord dat het met een monsterzege op Cambuur aan kop van de Eredivisie kon komen. De start was in ieder geval goed, want na drie minuten opende Quilindschy Hartman al de score. De twintigjarige linksback, die opnieuw de voorkeur kreeg boven Marcos López, twijfelde geen moment toen de bal voor zijn voeten viel en haalde verwoestend uit: 1-0.

De eerste goal van Hartman had de opmaat kunnen zijn voor een klinkende overwinning, maar Feyenoord drukte niet door. Het duurde tot halverwege de eerste helft voordat de ploeg van Arne Slot weer in de buurt van een doelpunt kwam; Dávid Hancko knikte tegen de paal uit een voorzet van Orkun Kökçü. Acht minuten later bood Lutsharel Geertruida Igor Paixão een nog grotere kans, maar de Braziliaan kopte recht op doelman João Virginia.

Zo bleef Cambuur in leven. De bezoekers uit Leeuwaarden hadden al sinds 1 oktober niet meer gescoord in de Eredivisie, maar roken af en toe toch aan doelpunt in De Kuip. Jamie Jacobs vergat in kansrijke positie zijn voet tegen een voorzet van Remco Balk te zetten en vlak voor rust kopte Léon Bergsma tegen de paal, al zat Justin Bijlow er goed bij. Na rust moest de Feyenoord-keeper weer ingrijpen bij een kopbal van Calvin Mac-Intosch.

De beste kansen bleven echter voor Feyenoord. Zo haalde verdediger Marco Tol een bal van invaller Patrik Wålemark van de lijn en miste de eveneens ingevallen Santiago Giménez twintig minuten voor tijd een dot van een kans. Oog in oog met Virginia schoot de Mexicaanse spits wild over. Daardoor bleef het spannend in De Kuip, in de 78ste minuut was er zelfs een opstootje tussen Wålemark en Mac-Intosch. Allebei kregen ze geel.

In de slotfase was het nog even billenknijpen voor Feyenoord. Cambuur kreeg een aantal mogelijkheden, maar de gelijkmaker bleef uit. Zo verwijzen de Rotterdammers Ajax naar de derde plek, de landskampioen heeft een punt minder. PSV blijft Feyenoord op basis van het betere doelsaldo nog wel voor, maar treft zaterdag AZ nog tijdens de laatste speelronde voor het WK. Een dag later krijgt Feyenoord bezoek van Excelsior.