Feyenoord mist Giménez niet en vergroot kansen op Champions League

Feyenoord heeft zondagavond tegen Sparta Rotterdam zijn ongeslagen reeks naar negen wedstrijden getild. In de eerste helft ging het moeizaam voor de regerend landskampioen, maar ook zonder Santiago Giménez werd het verschil na rust gemaakt.

Feyenoord
Feyenoord
2 - 0
Sparta Rotterdam

Sparta speelde weliswaar niet op het Kasteel zondagavond, maar trok wel een muur op. De uitclub speelde zeer passief en daar had Feyenoord erg veel moeite mee. Het kon daarbij niet teren op Giménez, die door een lichte blessure niet in actie kon komen. Ook Sparta miste met Tobias Lauritsen zijn spits.

Feyenoord-trainer Arne Slot bracht Ayase Ueda, bij Sparta stond er met Koki Saito opeens een heel ander type spits voorin. De tactiek van coach Jeroen Rijsdijk sorteerde wel effect. Feyenoord kwam tot veel schoten, maar doelman Nick Olij werd niet echt aan het zweten gebracht.

Het was uiteindelijk via Yankuba Minteh dat Feyenoord de wedstrijd openbrak. Slot gaf voor de wedstrijd al aan dat hij een pure flankspeler in wilde zetten tegen Sparta, in plaats van Bart Nieuwkoop. Minteh kwam iets voor het uur langs Django Warmerdam, die met een sliding een strafschop weggaf. Scheidsrechter Pol van Boekel legde de bal op de stip na een VAR-ingreep, Dávid Hancko faalde niet vanaf elf meter.

Na diverse missers vanaf elf meter schoot Dávid Hancko wél raak.

Daarmee was het verzet van Sparta gebroken. Vijf minuten later viel de 2-0 via Lutsharel Geertruida. De aanvoerder, die de band droeg vanwege het ontbreken van Gernot Trauner, werkte binnen na een mooie voorzet van invaller Luka Ivanusec. Het leek nog mooier te worden voor Feyenoord, maar de 3-0 van Mats Wieffer ging niet door. Hij maakte hands in aanloop naar zijn doelpunt in de slotfase.

Het mocht de pret niet drukken in Rotterdam-Zuid, Feyenoord houdt FC Twente op afstand en ziet het verschil met AZ en Ajax groeien. De kans dat Feyenoord dit seizoen bij de eerste drie eindigt en zodoende een ticket pakt voor de Champions League is daardoor groter geworden. Sparta zakt dieper weg en valt op doelsaldo zelfs buiten het linkerrijtje.