Feyenoord komt mede dankzij wereldgoal Senesi dramatische start te boven

Feyenoord heeft op bezoek bij hekkensluiter Fortuna Sittard een zwaarbevochten zege geboekt. De thuisploeg mocht zich de nederlaag flink aanrekenen, aangezien de Rotterdammers vanaf de dertiende minuut (!) met tien man speelden.

Fortuna Sittard
1 - 3
Feyenoord
Feyenoord

In de twaalfde minuut mocht Orkun Kökçü immers al vertrekken met een rode kaart. Arbiter Dennis Higler kende geen genade toen de Feyenoord-middenvelder te hard doorging op de voet van Roel Janssen. De rode prent bezegelde de dramatische start van Feyenoord, dat al na dertig seconden op achterstand was gekomen. Dick Advocaat zag vanuit de dug-out en tot zijn afgrijzen Zian Flemming tegendraads raakschieten: 1-0.

Aan spektakel was sowieso geen gebrek in die beginfase. Fortuna, dat na het ontslag van Kevin Hofland Sjors Ultee als coach op de bank had zitten, kwam direct na de openingsgoal immers nog twee keer goed weg. De weer van zijn blessureleed herstelde Nicolai Jørgensen en Kökçü misten immers grote kansen. Beide keren was Bryan Linssen met zijn hoofd de aangever.

Senesi
Na een knal tegen de lat van Mats Seuntjens kantelde het duel vlak voor rust volledig in het voordeel van de tien Rotterdammers. Marcos Senesi zorgde voor de benodigde inspiratie met een fantastische goal.  De Argentijnse mannetjesputter, die al eens eerder bewees meer te zijn dan dat, nam de bal aan op zijn borst en behield de kalmte om precies op het goede moment uit te halen (foto boven). Keeper Yanick van Osch had geen enkele kans.

Op slag van rust werd het ook nog 1-2. Martin Angha duwde Linssen op onhandige wijze naar de grond en de VAR oordeelde dat Higler bij het bestraffen van die actie geen enorme misser had gemaakt. Steven Berghuis benutte de strafschop en tekende zo voor zijn achtste competitiegoal. Na al dat vuurwerk konden de ploegen in de rust even bijkomen.

Topscorer
De gemoedstoestand uit het kleedlokaal werd na rust meegenomen richting het veld. Kansen waren er nauwelijks te noteren. Feyenoord-doelman Nick Marsman redde bij een kortstondige opleving van een verder armetierig Fortuna op een dubbel salvo van Sebastian Polter en Seuntjens. Dichterbij kwamen de Limburgers niet meer. Berghuis gooide met een rake penalty en zijn negende goal, na een domme actie van Jorrit Smeets, het duel zelfs in het slot. Daarmee is hij nu Eredivisie-topscorer.

De derde Eredivisie-zege op rij werd zo ondanks alle personele problemen binnengesleept door Feyenoord en Fortuna is ook na negen duels in de Eredivisie nog zonder zege én hekkensluiter.