Feyenoord kan toch weer lachen na duel vol Groningse schrikmomenten

Feyenoord heeft zondag in eigen huis een overwinning geboekt op FC Groningen. Voor rust was het Groningen dat de klok sloeg, maar de Rotterdammers hadden na rust genoeg aan goals van verdediger Lutsharel Geertruida en captain Steven Berghuis.

Feyenoord
Feyenoord
2 - 0
FC Groningen

De Rotterdammers wilden tegen de noorderlingen een mooie week bekronen. Met een zege in extremis bij FC Emmen (2-3) en een fraaie overwinning in de Europa League op CSKA Moksou (3-1) was het chagrijn van de remises tegen Sparta Rotterdam en RKC Waalwijk weggespoeld.

Voor rust was er evenwel allerminst sprake van een bevrijd Feyenoord, dat in de warming-up doelman Justin Bijlow zag afhaken. Zijn vervanger Nick Marsman hield met de nodige moeite een verdwaalde voorzet van Gabriel Gudmundsson uit zijn doel. Twee minuten later speelden de noorderlingen een aanval verschrikkelijk slecht uit. Patrick Joosten had de bal mee moeten geven aan Remco Balk, die dan alleen op Marsman af had gekund, maar bracht Gudmundsson in stelling. Zijn pegel ging over. Nog was het met de Groningse kansen niet gedaan, want een knal van Balk spatte na 25 minuten uiteen op de lat.

VAR
Al die tijd was er van Feyenoord niks vernomen, maar na veertig minuten was het toch ineens raak. Na een fraaie aanval over de linkerflank ging de bal via Tyrell Malacia, naar Jens Toornstra en Ridgeciano Haps. De wederom als linksbuiten gestarte verdediger legde knap terug op Mark Diemers, die beheerst raak schoot. Toch ging het Feyenoord-feestje niet door. De VAR had geconstateerd dat Bryan Linssen vlak voor de doellijn en voor de neus van doelman Sergio Padt hinderlijk buitenspel had gestaan.

Feyenoord stond ook direct na rust een grote kans toe. Ahmed El Messaoudi schoot naast. Het bleek voor de thuisploeg het signaal om het duel steviger in handen te nemen. Het leidde al snel tot de 1-0. Uit een corner van Steven Berghuis kopte Geertruida zijn derde doelpunt van het seizoen binnen. Donderdag had de verdediger ook tegen CSKA Moskou al het net gevonden.

Groningen probeerde het na het openingsdoelpunt nog wel, maar kon geen vuist meer maken. Feyenoord kreeg diverse kansen op de 2-0, maar Padt redde nog bij een knal van Haps en een inzet van Malacia bleef via de buitenkant van de paal uit het doel. De spanning verdween in de 84ste minuut. Damil Dankerlui duwde in het zestienmetergebied Haps omver, moest met rood inrukken en Berghuis benutte de strafschop. Daar bleef het uiteindelijk bij, waardoor Feyenoord met de derde zege van de week opnieuw kan lachen. Groningen, dat coach Danny Buijs miste vanwege privéomstandigheden, is nog altijd subtopper.