Lach breekt door bij Feyenoord na bevrijdende Europese zege

Feyenoord heeft donderdagavond zijn eerste Europese overwinning van het seizoen geboekt. In De Kuip werd CSKA Moskou over de knie gelegd.

Feyenoord
Feyenoord
3 - 1
CSKA Moskou
CSKA Moskou

Dick Advocaat koos tegen de Russische koploper voor een 4-3-3-formatie met Bryan Linssen als spits en Ridgeciano Haps als linksbuiten. De Rotterdammers hadden wat recht te zetten na de pijnlijke 1-4 nederlaag tegen Wolfsberger AC van vorige week en kwam inderdaad een stuk beter voor de dag tegen CSKA. De thuisploeg kreeg al vroeg kansen via onder anderen Orkun Kökcü en Mark Diemers.

Aan de andere kant zorgde met name voormalig SC Heerenveen-aanvaller Chidera Ejuke voor dreiging, maar de beste kansen waren voor Feyenoord in de eerste helft. De mannen van Advocaat kregen steeds meer zelfvertrouwen en zorgden via bijvoorbeeld Steven Berghuis en Haps voor gevaar, maar in de eindfase was het telkens net niet doortastend genoeg.

CSKA begon de tweede helft nog goed en kreeg Feyenoord onder druk, maar de Rotterdammers hielden stand en knokten zich uitstekend terug. In de 63ste minuut leidde dat dan eindelijk ook tot een doelpunt. Kökcü bediende Berghuis, die gaf de bal met rechts laag voor en Haps liep hem bij de tweede paal binnen: 1-0. Na die bevrijdende treffer ging Feyenoord duidelijk met meer overtuiging spelen.

In de 71ste minuut zorgde Kökcü vervolgens voor het hoogtepunt van de avond. De negentienjarige middenvelder haalde van een meter of twintig hard uit en zag zijn schot in de verre bovenhoek belanden. Het was zijn eerste officiële doelpunt voor Feyenoord sinds december 2019. Een minuut later werd het zelfs 3-0: Lutsharel Geertruida rondde af na breedleggen van Linssen.

Het was een ongekende weelde voor Feyenoord, dat het de laatste weken lastig had en met één punt uit twee duels teleurstellend aan de Europa League was begonnen. Waar het vorige week tegen Wolfsberger behoorlijk tegen zat met de arbitrage, viel het donderdag de goede kant op voor de Rotterdammers. Bij zowel de 1-0 als de 3-0 was er een luchtje van buitenspel, maar bij gebrek aan een VAR bleven de treffers gewoon staan.

In de slotfase werd het toch nog even spannend toen Marcos Senesi de bal ongelukkig langs Justin Bijlow in eigen doel kopte, maar de zege kwam daarna niet meer in gevaar voor de ploeg van Advocaat.

Dinamo Zagreb
1 - 0
Wolfsberger AC

In Kroatië boekte ook Dinamo Zagreb zijn eerste zege van de groepsfase. Iyayi Atiemwen maakte het enige doelpunt van de wedstrijd tegen Wolfsberger AC, dat voor rust al met tien man kwam te staan na een rode kaart van Matthäus Taferner. Zagreb is met vijf punten daardoor de nieuwe koploper in Groep K. Wolfsberger en Feyenoord volgen met een punt minder.