Feyenoord heeft geen kind aan armoedig Willem II

Feyenoord heeft zich zondagmiddag niet bovenmatig in hoeven spannen tegen Willem II. Trainer Giovanni van Bronckhorst zag zijn ploeg zonder enig probleem met ruime cijfers winnen: 5-0.

Willem II, dat met vijf verdedigers aan de wedstrijd begon om de aanvallers van Feyenoord af te stoppen, begon nog alleraardigst. Ismaïl Azzaoui brak al na 45 seconden door op de rechterflank en had de ploeggenoten voor het uitzoeken, maar zijn voorzet werd onderschept door Kevin Diks.

Feyenoord had uiteindelijk een minuut of tien nodig om helemaal wakker te worden en vanaf dat moment was het eenrichtingsverkeer in De Kuip. In de dertiende minuut was het bij de eerste echte Rotterdamse kans direct raak. Diks zette zijn hoofd tegen een hoekschop van Steven Berghuis, Jens Toornstra gaf het laatste zetje: 1-0.

Sam Larsson zat nog niet bij de selectie van Feyenoord. De van SC Heerenveen overgekomen aanvaller was wel aanwezig in De Kuip.

Vervolgens ging het snel. Drie minuten later stond Steven Berghuis aan het eind van een prachtige aanval die liep via Jean-Paul Boëtius, Ridgeciano Haps en Nicolai Jørgensen. Nog eens vier minuten later werd het zelfs al 3-0. Een perfecte voorzet van Diks werd bij de tweede paal binnengekopt door de volledig vrijstaande Toornstra.

Het uitvallen van Haps, die al in de eerste minuut van de wedstrijd hard werd geraakt door Pedro Chirivella, was in de 25ste minuut een smetje op de verder vlekkeloze Feyenoord-middag. Nog voor rust liep de thuisploeg uit naar 4-0. Willem II zette na een korte corner geen enkele druk, waardoor Tonny Vilhena de bal vanaf een meter of twintig rustig in de hoek kon mikken en dat met verve deed: 4-0.

In de tweede helft, met Michiel Kramer voor de geblesseerde Jørgensen, spande Feyenoord zich nauwelijks nog in, waardoor een gigantische afgang Willem II bespaard bleef. Het hoogtepunt van het tweede bedrijf voltrok zich in de 66ste minuut, toen Cheick Touré op zestienjarige leeftijd zijn debuut maakte in De Kuip. De tiener verving Berghuis en is na Georginio Wijnaldum, die 53 dagen jonger was, de jongste Feyenoord-debutant ooit.

Touré maakte uiteindelijk nog één doelpunt mee op het veld. Tien minuten voor tijd werd Eric Botteghin tegen de grond gewerkt door Freek Heerkens. De door scheidsrechter Bas Nijhuis toegekende strafschop werd feilloos verzilverd door Boëtius: 5-0. Door de ruime zege is Feyenoord de nieuwe koploper van de Eredivisie met negen punten na drie duels en een doelsaldo van plus zeven. Willem II, dat een belabberde indruk maakte, is hekkensluiter met nul punten.

Clubwatcher Iwan van Duren over Feyenoord - Willem II.
Uitblinker Diks opgelucht: 'Eerste wedstrijden was ik niet in vorm'
Rienstra kraakt Willem II: 'Zulke kinderachtige fouten'