Feyenoord en de Rob-op-schoot-scouting

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week Tom Knipping over het transferbeleid van Feyenoord. 

Feyenoord en de Rob-op-schoot-scouting

Met gewichtige beleidsplannen en gigantische personeelsbestanden maken clubs fulltime jacht op de beste talenten. Er zijn datascouts, verkenners vliegen 365 dagen per jaar de wereld over, er zijn zware selectieprocedures voor jeugdopleidingen en er worden goedbetaalde voetbaldirecteuren aangesteld. Toch slaagden Barcelona en Feyenoord erin zichzelf te kijk te zetten tijdens de eerste weken van de transfermarkt. Barcelona geeft hoog op over zijn jeugdopleiding, maar schroomt niet een van de felbegeerde plaatsen weg te geven aan een B-speler die niet meekon bij NAC Breda.

Ene Mike van Beijnen, de zoon van de zaakwaarnemer van Frenkie de Jong. Om de indruk te wekken dat hij een serieuze versterking is, maakte de club bekend dat er een afkoopclausule van honderd miljoen euro is opgenomen in het contract. Gesproken werd over een droomtransfer, maar deze transfer is eerder sneu voor Van Beijnen, die niet kan concurreren met de beste talenten ter wereld en straks door het leven gaat als lachertje en pispaal van de bewierookte academie.

Dan Feyenoord. Martin van Geel vertrok daar. Hij stond lang onder druk. Grootste verwijt was zijn bord-op-schoot-scouting: Eredivisie-spelers halen die opvielen in Studio Sport. Voor Van Geel werd geen vervanger gehaald. Commissaris Sjaak Troost ging het wel even doen. Dan kun je al uittekenen dat een paar zaakwaarnemers worden ingeschakeld om het transferbeleid te regelen.

En inderdaad staat Rob Jansen meteen op pole-position. Jansen-speler Jens Toornstra lag nog twee jaar vast, hoorde al bij de beter betaalde Feyenoorders en heeft als dertigjarige nog een beperkte transferwaarde, maar kreeg niettemin contractverlenging. Jansen-speler Nicolai Jørgensen tekende op zijn advies ook bij. Jansen-keeper Nick Marsman belandde ineens in De Kuip. Tonny Vilhena ging met hulp van Jansen naar Krasnodar. En nu is het vast wachten op de volgende Jansen-voetballers. In plaats van een bord-op-schoot-scouting heeft Feyenoord nu een Rob-op-schoot-scouting.

Lees meer over het nieuwe seizoen van Feyenoord in de nieuwe VI.

Bekijk hier al onze video's
Meer Feyenoord
Meer over Feyenoord
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.