Feyenoord-aanwinst Pratto: de nieuwe Cruz of de nieuwe Gabrich?

Reacties

Feyenoord gaat zich versterken met Lucas Pratto, die op huurbasis zal worden overgenomen van River Plate. De ervaren spits wordt de zesde Argentijn in de clubgeschiedenis van de Rotterdammers, waar ze hopen dat Pratto in de voetsporen van een illustere landgenoot kan treden.

Feyenoord-aanwinst Pratto: de nieuwe Cruz of de nieuwe Gabrich?
© Pro Shots
© Pro Shots

Denken ze in of rondom De Kuip aan een Argentijnse spits, dan gaan de gedachten automatisch terug naar El Jardinero: Julio Ricardo Cruz. De spits kwam net als Pratto over van River Plate en maakte in drie jaar tijd, tussen 1997 en 2000, 45 goals in 86 competitiewedstrijden. In 1999 werd hij met Feyenoord kampioen en won hij de Nederlandse Super Cup.

De samenwerking tussen Feyenoord en Cruz was een groot succes, maar niet alle Argentijnse spitsen slagen in Nederland. Daar weten ze in Amsterdam alles van: gaat het in of rondom de Johan Cruijff Arena over een Argentijnse spits, dan gaan de gedachten automatisch terug naar de grootste miskoop uit de geschiedenis van de club: Iván Gabrich. Hij kwam in 1996 binnen en vertrok na tien wedstrijden zonder doelpunt naar Spanje. 'Na een half uur wist ik nog steeds niet of hij nou linksbenig of rechtsbenig was', zei Fred Grim, destijds keeper bij Ajax, eens over Gabrich. Daarmee was alles wel gezegd.

Pratto wordt de 21ste Argentijn met een dienstverband in de Eredivisie. Vier van zijn landgenoten zijn momenteel nog in Nederland actief: Marcos Senesi wordt zelfs zijn medespeler bij Feyenoord. PSV heeft Maxi Romero (momenteel geblesseerd) in de gelederen en bij Ajax staan verdedigers Nicolás Tagliafico en Lisandro Martínez op de loonlijst. Ajax is met zeven Argentijnen de Nederlandse club die de meeste spelers uit het Zuid-Amerikaanse land heeft gehad.

De Argentijn met de meeste competitiewedstrijden in Nederland speelde evenwel elders in Noord-Holland. Doelman Sergio Romero keepte tussen 2007 en 2011 negentig duels in de Eredivisie voor AZ, voordat hij naar het Italiaanse Sampdoria vertrok. 96-voudig Argentijns international Romero staat tegenwoordig onder contract bij Manchester United, waar hij dit seizoen nog niet in actie kwam.

argentijnen in de eredivisie

Naam: Club(s): Wedstrijden:
01. Sergio Romero AZ 90
02. Julio Ricardo Cruz Feyenoord 86
03. Nicolás Tagliafico* Ajax 79
04. Mauro Rosales Ajax 63
05. Patricio Graff Feyenoord, Den Bosch 53
06. Pablo Sánchez Feyenoord 51
07. Hugo Bargas De Graafschap 34
07. Lisandro Martínez* Ajax 34
09. Dario Cvítanich Ajax 30
09. Marcos Senesi* Feyenoord 30
11. Hernán Losada SC Heerenveen 28
12. Nicolás Freire PEC Zwolle 18
13. Mariano Juan Ajax 17
14. José San Román ADO Den Haag 12
14. Eduardo Bustos Montoya Feyenoord 12
16. Matiás Cahais FC Groningen 11
17. Iván Gabrich Ajax 10
18. Lisandro Magallán Ajax 2
18. Maximiliano Romero* PSV 2
20. Osmar Ferreyra PSV 1

* = nog actief in de Eredivisie

Mariano Bombarda speelde liefst 240 wedstrijden in de Eredivisie, voor Willem II, FC Groningen en Feyenoord. De spits met de Argentijnse nationaliteit werd geboren in Spanje en ontbreekt daarom in dit overzicht.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.