Fenomeen Cavani zorgt voor exit Ronaldo en Portugal

Reacties

Uruguay heeft in de achtste finale van het WK Portugal uitgeschakeld. Cristiano Ronaldo werd vakkundig afgestopt en de EK-winnaar ging ten onder door twee goals van Edinson Cavani: 2-1.

Fenomeen Cavani zorgt voor exit Ronaldo en Portugal

In Sochi stond Ronaldo misschien wel tegenover de beste defensie van dit WK. De ploeg van Oscar Tabárez had als enige telkens de nul gehouden in de groepsfase. Bovendien was er voor Uruguay nog een ander voordeel. José María Giménez was na blessureleed weer fit genoeg om aan de zijde van Diego Godín te starten. De twee lieten als centraal duo bij Atlético Madrid in vier ontmoetingen Ronaldo nog nooit scoren en Real won in die derby's ook nooit.

Dat waren de onheilspellende feiten voor Portugal vooraf en ook op het veld bleek al snel dat het een loodzware wedstrijd zou worden tegen Uruguay, dat een droomstart kende. Al in de zevende minuut was het raak door het befaamde spitsenduo. Cavani zette de aanval zelf op door met een strakke crosspass Luis Suárez te bereiken. Cavani liep door naar het strafschopgebied en de ex-Ajacied zag de ruimte bij de tweede paal. De harde voorzet van Suárez was op maat en de spits van Paris Saint-Germain werkte de bal met zijn gezicht – zo leek het – voorbij Rui Patricio. De Portugese doelman was kansloos bij de 1-0.

Door het scoreverloop kwam het initiatief logischerwijs bij de Europees kampioen te liggen. Portugal had veel balbezit, maar kon amper gevaarlijk worden. Het bleek een bijna onmogelijke opgave om Ronaldo in een gevaarlijke positie in stelling te brengen. De sterspeler had in de eerste helft 24 balcontacten, waarvan er niet één was in het strafschopgebied van Uruguay. Zijn grootste kans van de eerste helft was een vrije trap op zo'n twintig meter van het doel. Direct na de overtreding op Gonçalo Guedes gingen de gedachten terug naar de 3-3 van Ronaldo in de eerste groepswedstrijd tegen Spanje. Zo'n fameus schot bleef dit keer uit, de Uruguayaanse muur blokte de poging.

Cristiano Ronaldo probeert zijn land tevergeefs te redden met een directe vrije trap.
Cristiano Ronaldo probeert zijn land tevergeefs te redden met een directe vrije trap.

Het was wachten op een wissel van bondscoach Fernando Santos om Ronaldo en Guedes meer steun te geven. Nu moesten de creatieve ingevingen echt van Bernardo Silva komen en de middenvelder van Manchester City werd vakkundig afgestopt. Santos wachtte bij de start van de tweede helft met het geven van een impuls en zag dat het ook zonder extra aanvaller leek goed te komen. Portugal sloeg in de 55ste minuut namelijk toe uit een standaardsituatie. Linksback Raphaël Guerreiro gaf uit een kort genomen corner een afgemeten voorzet. Ronaldo ging nog net onder de bal door, maar achter hem dook Pepe op. De 35-jarige mandekker kopte de bal uitstekend naar de grond en klopte zo de sterk keepende Fernando Muslera.

De reactie van Uruguay kwam sneller dan gedacht. Pepe ging met een verkeerd getimede kopbal de fout in bij een doeltrap van Muslera en via Rodrigo Bentancur lag de bal luttele tellen later in het strafschopgebied voor de voeten van Cavani. De spits aarzelde niet en krulde de bal zonder aan te nemen in de verre hoek: 2-1. Het was zijn derde goal van dit WK en Cavani heeft nu gescoord met zijn linker, rechter en hoofd.

Het even later geblesseerd uitvallen van Cavani was voor Uruguay de enige smet op de slotfase. Santos bracht met André Silva en Ricardo Quaresma nog wel twee invallers op het veld, maar zij konden het verschil niet maken. Ook Ronaldo werd amper gevonden bij het slotoffensief. Bij enkele hachelijke momenten viel de bal net niet goed voor Portugal. Uruguay verdedigde vakkundig en leek zelfs nog op 3-1 te kunnen komen. Suárez zette bij een counter goed door en vond invaller Cristian Rodríguez met een prima voorzet. Na een enorme sprint miste laatstgenoemde de kracht om nog af te werken. Het maakte niet uit, want Uruguay trok de voorsprong over de streep. Een laatste poging van Quaresma werd nog gepakt door Muslera.

In de kwartfinale wacht voor Uruguay een confrontatie met Frankrijk, dat zaterdagmiddag al Argentinië uitschakelde door in een waar spektakelstuk met 4-3 te winnen.

'Cavani is een voorbeeld voor jongens die zichzelf een ster wanen'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.