Fenerbahçe knikkert Anderlecht uit Europa dankzij gouden zet Koeman

Reacties

Erwin Koeman heeft in zijn tweede wedstrijd als interim-trainer van Fenerbahçe zijn eerste overwinning geboekt. Na het gelijkspel tegen Galatasaray in de competitie won de club uit Istanbul donderdagavond op eigen veld van Anderlecht in de Europa League.

Fenerbahçe knikkert Anderlecht uit Europa dankzij gouden zet Koeman
Fenerbahçe
Fenerbahçe
2 - 0
Anderlecht
Anderlecht

Koeman koos donderdag voor drie wijzigingen ten opzichte van de vorige Europese wedstrijd, toen Phillip Cocu het nog voor het zeggen had. De interim-trainer liet Mauricio Isla, Diego Reyes en Yassine Benzia buiten beschouwing en gaf de voorkeur aan Sener Özbayrakli, Mathieu Valbuena en André Ayew. De aanwezigheid van Valbuena bleek uiteindelijk doorslaggevend. Bij Anderlecht startte Ivan Santini, in de eigen competitie al goed voor negen doelpunten, op de bank. In zijn plaats mocht Landry Dimata beginnen.

Voor de Belgen, die uit de eerste drie groepsduels maar één punt haalden, was het donderdag erop of eronder. Het team van trainer Hein Vanhaezebrouck liet het initiatief in de beginfase echter aan Fenerbahçe. Dat stichtte in het eerste kwartier gevaar via Ayew en Islam Slimani, maar zij mikten beiden te hoog. Anderlecht kwam zelf niet verder dan een schot van Antonio Milic, maar toonde in de laatste fase van de eerste helft wat meer lef. Na een gekraakte poging van afstand van Zakaria Bakkali trof Adrien Trebel de lat met een vrije trap.

Na rust zorgde Eljif Elmas als eerste voor opwinding, toen hij vanuit de tweede lijn de linkerhoek zocht. Anderlecht-doelman Thomas Didillon kreeg er echter een hand tegenaan. Even later zette Slimani met grote passen koers naar het Belgische doel. De spits liep zich echter alsnog vast. Fenerbahçe bleef het bezoek uit Brussel onder druk zetten en dat betaalde zich twintig minuten voor tijd uit. Valbuena, die even tevoren al in de handen van Didillon mikte, zag een voorzet langs alles en iedereen gaan en in de rechterhoek binnenvallen: 1-0.

Drie minuten later gooide Fenerbahçe de wedstrijd op slot. Anderlecht rommelde in de opbouw, waarna Valbuena onderschepte en op Didillon afging. Op het laatste moment gaf hij af aan Michael Frey, die eenvoudig binnentikte: 2-0. Anderlecht had geen antwoord op de twee snelle doelpunten en zag tot overmaat van ramp Zakaria Bakkali nog met rood van het veld gaan. De ex-PSV'er haalde Valbuena neer, kreeg zijn tweede gele kaart en liet zijn team zo met een man minder achter.

Voor Anderlecht is een vervolg in de Europa League nu uitgesloten. De Belgen kunnen hoogstens gelijk komen met Fenerbahçe, maar leggen het af op onderling resultaat. Koeman komt met zijn ploeg op zeven punten, goed voor een tweede plaats. Groepsgenoten Dinamo Zagreb (negen punten) en Spartak Trnava (drie) komen later op donderdag nog wel in actie.

UEFA Europa League

Stand Groepsfase Groep D UEFA Europa League 2018/2019

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Dinamo Zagreb
6
4
2
0
11-3
+8
14
2
Fenerbahçe
6
2
2
2
7-7
0
8
3
Spartak Trnava
6
2
1
3
4-7
-3
7
4
Anderlecht
6
0
3
3
2-7
-5
3
* Actueel tot en met 15 mrt. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.