Feest in Nieuw-Zeeland: gastland verrast Noorwegen in openingsduel WK

Het openingsduel van het WK Vrouwen heeft direct een verrassing opgeleverd. Nieuw-Zeeland bleek met 1-0 te sterk voor Noorwegen.

© Imago

Nieuw-Zeeland staat 26ste op de wereldranglijst, veertien plekken onder Noorwegen. Toch nam het organiserende land het heft in handen. Na een teleurstellende eerste helft, opende Hannah Wilkinson kort na rust de score door een voorzet van collega-aanvaller Jacqui Hand van dichtbij binnen te werken. De beslissing leek in de laatste minuut voor het oprapen, maar een penalty werd door routinier Ria Percival (33) tegen de lat gewerkt.

Voor de Oceaniërs was het de eerste overwinning op een WK-eindronde ooit. Poule A, waarin Nieuw-Zeeland nu aan kop gaat, wordt gecompleteerd door de Filipijnen en Zwitserland. Die landen staan vrijdagochtend tegenover elkaar. Na Nieuw-Zeeland is het om 12.00 uur de beurt aan het andere gastland: Australië. Dat land neemt het op tegen Ierland in Sydney.