Feest in Deventer: Go Ahead Eagles boekt eerste Eredivisie-zege sinds 2017

Go Ahead Eagles heeft de eerste punten van het seizoen binnen. Het is sinds de degradatie in 2017 de eerste Eredivisie-overwinning voor de club uit Deventer. Sparta kreeg tien minuten na rust een rode kaart. Mica Pinto moest na een VAR-ingreep inrukken.

Go Ahead Eagles
2 - 0
Sparta Rotterdam

Go Ahead won in de Eredivisie voor het laatst bij FC Twente. Het werd op 2 april 2017 1-2 voor de ploeg uit Deventer.

Strafschop
Emanuel Emegha kreeg na vijf minuten al een goede kans om zijn ploeg naar een voorsprong te schieten. De jonge Sparta-spits raakte de lat na een voorzet van Vito van Crooij. Niet veel later lag de bal aan de andere kant van het veld wel in het doel. Michaël Heylen zette een onbesuisde tackle in en veroorzaakte een strafschop. Hij ontving daarvoor een gele kaart. Go Ahead Eagles-verdediger Justin Bakker schoot de strafschop in het doel: 1-0.

Sparta vond dat het daarna zelf ook recht had op een strafschop. Van Crooij werd in het strafschopgebied weliswaar geraakt, maar scheidsrechter Jannick van der Laan vond het te licht. Go Ahead nam daarna het heft in handen. De ploeg van Kees van Wonderen kreeg een aantal goede kansen op de volgende treffer. Isac Lidberg kwam net tekort om een voorzet binnen te tikken en Ragnar Oratmangoen schoot de bal na een slordigheid in de Spartaanse verdediging naast het doel. Sparta zette daar ook twee goede kansen tegenover, Emegha en Van Crooij waren dichtbij voor de ploeg van Oranje-assistent Henk Fraser.

Rood
Tien minuten na rust kreeg Spartaan Pinto een rode kaart. Hij ging hard door op Luuk Brouwers en mocht na tussenkomst van de VAR inrukken. De verdediger van de Rotterdammers was het zichtbaar niet eens met de beslissing en riep de vierde offical nog iets toe.

Go Ahead profiteerde vrij snel van de overtalsituatie. Giannis Botos kon na een uur in vrijheid binnenkoppen, na een voorzet vanaf de rechterkant: 2-0. Fraser wisselde daarna vooral om de schade beperkt te houden. Zo loste Laurent Jans Bryan Smeets af. De 3-0 had nog wel kunnen vallen in Deventer. Na andermaal een slordigheidje in de verdediging van Sparta was de thuisploeg via Osasuna-huurling Marc Cardona dicht bij de derde treffer. Maduka Okoye kreeg er een hand tegenaan waardoor het bij een 2-0 nederlaag bleef voor Sparta.