Federico Chiesa: zoon, broer én hoofdrolspeler in 'Derby van de Diefstal'

Reacties

In de jacht op een zege op de grote rivaal Juventus heeft Fiorentina zaterdagavond (aftrap om 18.00 uur) een groot deel van de hoop gevestigd op vleugelaanvaller Federico Chiesa. De 21-jarige zoon van de Italiaanse ex-international Enrico is een van de smaakmakers van La Viola, maar voor hoelang nog?

Federico Chiesa: zoon, broer én hoofdrolspeler in 'Derby van de Diefstal'

Alsof de druk nog niet hoog genoeg was... Als zoon van een veelscorende spits - die in de jaren 90 furore maakte bij onder meer Sampdoria, Parma, Lazio, Fiorentina én de nationale ploeg - werd er toch al veel van de jonge Federico Chiesa verwacht. Dat werd niet minder nadat hij op 20 augustus 2016 zijn debuut maakte. Maar, zo verklapte junior enige tijd geleden in een interview met La Repubblica, vader Enrico doet er nog een schepje bovenop. 'Hij zegt altijd tegen me: "Je mag jezelf pas Serie A-voetballer noemen, als je driehonderd wedstrijden hebt gespeeld."'

De 'zoon van' is in ieder geval onderweg. Zaterdag speelt hij met zijn ploeg tegen rivaal Juventus, in wat zijn 77ste competitiewedstrijd gaat worden. Een goed resultaat is zeer welkom voor de nummer tien van Italië, die momenteel niet best draait. De laatste vijf duels eindigden allemaal in een gelijkspel. Vier keer kwam La Viola op voorsprong, evenzovaak eindigde de wedstrijd nog in 1-1, vorige week werd het 0-0 tegen Bologna. Maar minstens zo belangrijk is de eer die op het spel staat.

Federico Chiesa (midden) viert een doelpunt met nóg een 'zoon van' in dienst van Fiorentina: Giovanni Simeone, zoon van Atlético Madrid-trainer Diego.
Federico Chiesa (midden) viert een doelpunt met nóg een 'zoon van' in dienst van Fiorentina: Giovanni Simeone, zoon van Atlético Madrid-trainer Diego.

De animositeit tussen La Viola en De Oude Dame is groot, met name vanuit Florence. Het is een gevoel dat verder gaat dan de 'normale' hekel die zo'n beetje iedere Italiaanse club heeft aan de grootmacht. Dat sentiment gaat terug tot het seizoen 1981/82, als beide ploegen voorafgaand aan de laatste Serie A-speeldag samen aan kop gaan met een gelijk aantal punten. Op de slotdag moeten Cagliari - Fiorentina en Catanzaro - Juventus de beslissing brengen.

Het wordt een historische middag. Mede omdat een doelpunt van Fiorentina om dubieuze redenen wordt afgekeurd, blijft het daar 0-0. Tegelijkertijd pakt Juventus door een twijfelachtige penalty de 1-0 winst, waar het eerder in de uiteindelijke kampioenswedstrijd juist een strafschop tegen had moeten krijgen. 'Ze hebben de titel gestolen', spreekt een woeste Fiorentina-vedette Giancarlo Antognoni na afloop. De fans zijn het met hem eens. 'We zijn liever tweede, dan dieven', zo luidt een bekende kreet.

In 1989/90 staan beide clubs tegenover elkaar in de UEFA Cup-finale. De heenwedstrijd wordt in Turijn gespeeld, de return in Avellino, omdat het stadion van Fiorentina dan wordt verbouwd. De beslissing om de terugwedstrijd zo ver van Florence af te werken, in een gebied met veel Juve-fans, zet kwaad bloed bij de fans van Fiorentina. Na de 0-0 in de heenwedstrijd wordt dat nog erger. Juventus pakt de beker door een 1-1 gelijkspel, maar voorafgaand aan de Turijnse goal mist de arbitrage een duidelijke overtreding.

Rellen
Later zijn het vooral transfers van Fiorentina-spelers naar Juventus die voor wrevel zorgen. In 1990 maakte 'verrader' Roberto Baggio de gevoelige overstap, dat leidde tot enorme rellen in Florence. Daarna volgde een failissement voor Fiorentina en het omkoopschandaal rondom Juventus, voordat laatstgenoemde club in 2017 ook Federico Bernardeschi in 2017 wegrooft bij de rivaal. Met een beetje fantasie valt de wedstrijd van zaterdagavond 'de Derby van de Diefstal' te noemen.

De laatste keer dat Fiorentina won van Juventus was op 15 januari 2017, toen werd het 2-1. Van de veertien spelers die toen namens de thuisploeg in actie kwamen, spelen er nog maar twee bij Fiorentina. Aanvoerder Davide Astori overleed in maart van dit jaar - Juventus zal zaterdag met een eerbetoon voor hem komen -, verder hebben bijna alle andere spelers inmiddels elders onderdak gevonden. Bernardeschi speelt dus bij Juventus, Ciprian Tatarusanu staat onder de lat bij FC Nantes, Gonzalo Rodríguez komt uit voor San Lorenzo, Carlos Sánchez staat onder contract bij West Ham United, zowel Matías Vecino als Borja Valero speelt voor Internazionale, Lazio ging met Milan Badelj aan de haal, terwijl Nikola Kalinic bij Atlético Madrid speelt. Ook invallers Cristian Tello (Real Betis), Josip Ilicic (Atalanta Bergamo) en Sebastián Cristoforo (Getafe) hebben intussen een nieuwe werkgever.

Feest bij Fiorentina, dat op 15 januari 2017 thuis wint van Juventus.
Feest bij Fiorentina, dat op 15 januari 2017 thuis wint van Juventus.

De enige twee spelers die die dag in actie kwamen en nu nóg bij Fiorentina spelen, zijn verdediger Maximiliano Olivera (die dit seizoen nog geen minuut in actie kwam) en Chiesa. Het is echter de vraag hoelang de jonge aanvaller nog te bewonderen is in Florence. In Engelse media worden Chelsea, Manchester United en Liverpool tot zijn bewonderaars gerekend, in eigen land wordt Inter genoemd als geïnteresseerde partij, net als... Inderdaad: Juventus.

Ballenjongen
Wat Fiorentina-fans betreft blijft het kind van de club nog jaren in Stadio Artemio Franchi. Hij is als jeugdexponent een publiekslieveling, niet in de laatste plaats omdat hij de zoon is van Enrico. Daarnaast heeft hij de gunfactor. Nadat hij twee maanden geleden de 3-0 tegen SPAL voor zijn rekening had genomen, rende hij zo'n beetje het hele veld over om de treffer met een ballenjongen te vieren. De reden: die ballenjongen was zijn broertje Lorenzo. De vertederende beelden (zie video onder) gingen de hele wereld over.

Dat hij vroeg of laat vertrekt, staat wel vast, daar hebben de fans van Fiorentina zich eigenlijk al wel mee verzoend. Maar een overstap naar Juventus zullen ze Chiesa niet snel vergeven, zoals ook Baggio en Bernardeschi persona non grata werden.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk via onderstaande link het volledige programma in de Serie A

Fiorentina
Fiorentina
0 - 3
Juventus
Juventus
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.