FC Utrecht ondanks spektakel tegen Napoli uitgeschakeld

Een discutabele strafschop maakte FC Utrecht kansloos voor een vervolg in de Europa League. Napoli kan na het doelpuntrijke gelijkspel (3-3) in de Galgenwaard nog hopen.

FC Utrecht kon in de Europa League vaker mopperen over arbitrale beslissingen. Ook tegen Napoli had de ploeg van Ton du Chatinier reden zich te beklagen over de leiding, die met een verkeerd oordeel de uitgangspositie van FC Utrecht flink verslechterde.

Halverwege de tweede helft bestrafte scheidsrechter Eduardo Iturralde González een overtreding van Alje Schut op Ezequiel Lavezzi met een penalty, waar de actie van de FC Utrecht-verdediger buiten het strafschopgebied werd begaan.

Edinson Cavani benutte de buitenkans en maakte daarmee eigenhandig de 3-1 achterstand goed. De Uruguyaanse aanvaller was sowieso een lastige klant voor FC Utrecht, dat al na vijf minuten de kracht van de international ondervond.

Cavani opende met een prachtige treffer de score namens Napoli. Na een afgeslagen aanval van Napoli schoot de Uruguayaan uit een lastige hoek de bal fraai bij de tweede paal in het Utrecht-doel.

FC Utrecht herstelde zich snel en goed van deze vroege tegenvaller. Ricky van Wolfswinkel speelde daarbij een opvallende rol. De spits, die afgelopen week mokte over zijn veranderde rol, tekende een minuut na 0-1 voor de gelijkmaker.

Halverwege de eerste helft revancheerde hij zich van zijn misser tegen Heracles Almelo door tegen Napoli wel van elf meter raak te schieten. De spits mocht aanleggen na een overtreding van Luigi Vitale op Tim Cornelisse. Frank Demouge maakte het feest compleet door uit een vrije trap van Dries Mertens de 3-1 binnen te koppen.

Door onzorgvuldig opbouwen van Utrecht kon Napoli nog voor rust via Cavani de marge verkleinen. De aansluitingstreffer maakte het duel spannend. In de tweede helft ging FC Utrecht langs de afgrond. De ploeg van trainer Ton du Chatinier kreeg zelf ook kansen, maar bleef met het nodige fortuin een Italiaanse gelijkmaker bespaard. Totdat Iturralde González in de fout ging.

De laatste twintig minuten verzandde de wedstrijd mede door Italiaans gezeur in een opgewonden wedstrijd, waarin opstootjes de boventoon voerden. FC Utrecht kon het gevecht niet meer naar zijn hand zetten en moest genoegen nemen met een resultaat dat gezien de hele wedstrijd terecht was. En getuige grote kansen in de blessuretijd voor onder anderen Cribari (paal) kwam FC Utrecht met een punt goed weg.

Met het gelijkspel kwam er een einde aan het Europese avontuur van FC Utrecht. De ploeg van Du Chatinier kan met een zege op Liverpool wel op gelijke hoogte komen met Napoli dan wel Steaua Boekarest, maar op basis van onderling resultaat legt FC Utrecht het af tegen beide opponenten. Foto: VI Images

{"title":"Actie: 50x je inzet voor winst van Oranje tegen Polen!","titleMobile":"Actie: 50x je inzet voor winst van Oranje tegen Polen!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:b038471f-73bd-4ee0-96c4-490369bb9214","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint Nederland zijn eerste poulewedstrijd? TOTO pakt uit met een welkomstactie (24+).","textMobile":"Wint Nederland zijn eerste poulewedstrijd? TOTO pakt uit met een welkomstactie (24+)."}