FC Utrecht maakt pas laat einde aan bekersprookje VVSB

FC Utrecht heeft voor het eerst in twaalf jaar weer een ticket voor de bekerfinale veroverd. VVSB hield lang stand tegen de nummer vijf van de Eredivisie, maar zag in Stadion Galgenwaard uiteindelijk toch een einde komen aan het bekersprookje: 3-0.

Los van het feit dat rechtsback Peet van der Slot zijn voetbalschoenen was vergeten en daardoor op het extra paar van zijn broer Stijn – felgeel en maat 46 – speelde, had VVSB zich tot in de puntjes voorbereid op het bekerduel met Utrecht. Als echte profs gingen de amateurs uit Noordwijkerhout in trainingskamp in een plaatselijk hotel in de hoop een nieuwe blamage toe te voegen aan de in dat opzicht toch al rijke historie van de Domstedelingen.

Een stunt hing ook lang in de lucht. VVSB-doelman Ruben Valk zag weliswaar de ene na de andere bal op hem af komen, maar geen daarvan verdween achter hem tegen de touwen. Het aanvalsplan van Utrecht, alle ballen op Ruud Boymans en Sébastien Haller, leverde maar geen doelpunt op. Haller kopte al snel naast uit een voorzet van Mark van der Maarel, terwijl Boymans de bal na een corner van Jeff Hardeveld in twee instanties ook niet tussen de palen kreeg.

Ruud Boymans kreeg een handvol goede kansen om de ban te breken, maar VVSB hield 72 minuten stand.

Het was slechts een kleine greep uit de kansen die het Utrechtse spitsenkoppel kreeg. Maar alsof het zo moest zijn, voorkwam de stuntploeg van trainer Wilfred van Leeuwen keer op keer een doelpunt. Tot de 73ste minuut. Utrecht-aanvoerder Van der Maarel (foto) brak de ban met enig fortuin. Zijn schot werd van richting veranderd door Van der Slot. Inderdaad, de VVSB-verdediger die bij de belangrijkste wedstrijd van zijn leven zijn kicksen moest laten ophalen door de politie.

Het was overduidelijk niet de avond van de 24-jarige back, want hij kreeg het openingsdoelpunt ook nog eens op zijn naam. Bovendien was het verzet van VVSB daarna gebroken. Haller verdubbelde de marge in de 75ste minuut toen hij een niet te missen kans kreeg, omdat de tot enkele minuten daarvoor niet te passeren Valk zijn doel had verlaten en de bal kwijt was. Het was voor Utrecht voldoende om voor de zesde keer in de historie te bekerfinale te bereiken.

De ploeg van trainer Erik ten Hag moest nog wel even op zijn tellen passen, want VVSB bereikte in januari de halve finale door in Den Bosch in de laatste acht minuten drie keer te scoren (2-3). Ditmaal was dat niet weggelegd voor de Zondagtopklasser, omdat doelman Robbin Ruiter nooit serieus op de proef werd gesteld en Patrick Joosten vlak voor tijd nog 3-0 maakte. Desondanks mag VVSB, de eerste amateurclub sinds 1975 in de halve finale, het bekertoernooi met opgeheven hoofd verlaten.