Een blamage tegen VVSB zou niet de eerste zijn voor Utrecht

Reacties

Niet om Maikey Parami, Vladimir Jozic en Tommy Bekooij tekort te doen, maar de grootste tegenstander van FC Utrecht tegen VVSB is woensdagavond toch vooral FC Utrecht zelf. Het zou niet de eerste keer zijn dat de Domstedelingen zichzelf voor schut zetten.

Een blamage tegen VVSB zou niet de eerste zijn voor Utrecht

Catastrofe voor The Challenger
Terug naar 1996. Utrecht heeft zich met huidig trainer Erik ten Hag nog als speler in het voorjaar pas op de slotdag gehandhaafd in de Eredivisie en zover willen ze het in de vierde stad van Nederland nooit meer laten komen. De club wordt omgedoopt tot The Challenger en met grote namen moet het elftal van trainer Ronald Spelbos de strijd aangaan met de gevestigde orde in de Eredivisie.

De kortste weg naar Europees voetbal is natuurlijk de beker. En voor de nieuwelingen als Michael Mols, Rob Witschge en Dick van Burik is de poulefase in het toernooi meteen een mooie gelegenheid om aan elkaar te wennen. Als John van Loen in de eerste groepswedstrijd een late penalty verzilvert tegen TOP Oss (2-1), lijkt het met de thuiswedstrijden tegen Sparta 2 en de amateurs van SC Feijenoord een formaliteit om de volgende ronde te bereiken.

Niets is minder waar. Eerst wordt een voorsprong weggegeven tegen de reserves van Sparta (1-3), waarna het bestuur de morrende aanhang van FC Utrecht tegemoetkomt door het publiek tijdens de thuiswedstrijd tegen Sportclub Feijenoord gratis toegang te verschaffen. Een goed gevuld Stadion Galgenwaard is getuige van misschien wel de grootste afgang in de clubgeschiedenis. René van den Brink en Mols redden vlak voor tijd slechts de eer tegen de amateurs (2-3).

Nul punten in Noordwijk
Nieuwe ronde, nieuwe kansen. FC Utrecht geeft de selectie een jaar later met spelers als Tom van Mol en Harry Decheiver een paar gerichte kwaliteitsimpulsen en ook het toernooi om de KNVB-beker, toen nog beter bekend als de Amstel Cup, krijgt een kleine opfrisbeurt. Poules van vijf, met twee clubs die doorstomen naar de knock-outfase.

Na een uitglijder aan de Krommedijk in Dordrecht (2-0) lijkt er met wedstrijden tegen de reserves van Haarlem en de amateurs van Katwijk en Noordwijk niets aan de hand, zeker als in eigen stadion twee keer gewonnen wordt. Haarlem 2 wordt door drie treffers van Decheiver zelfs met een klinkende 5-1 cijfers aan de kant gezet, na eerder al een memorabele zege op Katwijk.

Tegen de Zaterdaghoofdklasser wordt het namelijk 5-4 en zit het publiek tot aan de laatste minuut op het puntje van zijn stoel. Witschge stelt met een paar harde schoten orde op zaken, maar de drie goals van de Amsterdammer verbloemen de wanprestatie slechts voor even. Supporters schelden ondanks de zege hun kelen schor en in de smadelijk verloren laatste poulewedstrijd tegen Noordwijk (2-0) blijkt dat de boodschap niet is overgekomen.

Nando Rafael (tweede van rechts) kijkt gespannen toe tijdens de strafschoppenserie tussen Jong Ajax en FC Utrecht.
Nando Rafael (tweede van rechts) kijkt gespannen toe tijdens de strafschoppenserie tussen Jong Ajax en FC Utrecht.

Kinderlijk geklungel tegen Jong Ajax
In 2002 is het scenario een beetje vergelijkbaar met nu. PSV, Ajax én Jong Ajax zitten nog in de bekerstrijd als de Domstedelingen voor de halve finale de verkapte jeugdploeg van de Amsterdammers loten. FC Utrecht rekent zich al rijk voor het duel dat onder grimmige omstandigheden in De Arena wordt afgewerkt en na treffers van Dirk Kuijt en Igor Gluscevic lijkt er ook daadwerkelijk geen vuiltje aan de lucht.

Maarten Stekelenburg, Jelle Van Damme en Nigel de Jong zijn dan nog betrekkelijk verlegen tieners, maar hun generatiegenoot Nando Rafael wordt die avond in maart wel in één klap bekend. De Angolese vluchteling wordt een klein halfuur voor tijd door trainer Jan Olde Riekerink in het veld gebracht en trekt de verhoudingen met twee treffers weer recht (2-2).

FC Utrecht ontsnapt in de strafschoppenserie alsnog, als huidig assistent-trainer Jean-Paul de Jong de beslissende elfmetertrap verzilvert. Het geluk dat de ploeg van Frans Adelaar uiteindelijk door deze slijtageslag heen sleept, werkt tegen de Domstedelingen in de eindstrijd. Wamberto maakt in De Kuip in de blessuretijd een buitenspelgoal, waarna Zlatan Ibrahimovic het 'grote' Ajax in de verlenging de beker bezorgt.

Krankzinnige kraker op Het Kasteel
De KNVB-beker zal FC Utrecht in 2003 en 2004 uiteindelijk wel winnen, maar in laatstgenoemde editie verdient de weg naar de finale geen schoonheidsprijs. Vooral op Het Kasteel zwijnt de ploeg van Foeke Booy na eerdere ontsnappingen tegen RKC Waalwijk en Heracles Almelo in de halve eindstrijd tegen het in de Eerste Divisie spelende Sparta Rotterdam.

De Utrechters hebben hun handen vol aan de opportunistische Spartanen, die in Danny Koevermans hun grootste kwelgeest hebben. Doelman René Ponk ontsnapt aan rood na een overtreding op de latere Oranje-international, waarna Danny Schenkel de toegekende strafschop mist. Twee treffers van Koevermans blijken niet genoeg, waarna Ricky van den Bergh de thuisclub in de verlenging opnieuw op voorsprong zet.

In 2004 wordt de zogeheten Silver Goal nog gehanteerd, waarbij een voorsprong halverwege de verlenging volstaat voor een finaleplek. Joost Broerse schiet FC Utrecht in de laatste tellen van de eerste speelhelft echter naar 3-3, waarna zijn club ook de penalty’s beter neemt. Net als twee jaar geleden loopt het na een fortuinlijke loting met een sisser af, waarna in de eindstrijd wordt afgerekend met FC Twente.

Ruim vijftienhonderd fans zijn met FC Utrecht meegereisd naar Luxemburg. Tot diep in de nacht schalmde daar 'Schaam je kapot' uit de kelen van vele supporters door de straten.
Ruim vijftienhonderd fans zijn met FC Utrecht meegereisd naar Luxemburg. Tot diep in de nacht schalmde daar 'Schaam je kapot' uit de kelen van vele supporters door de straten.

Dubbele dreun tegen Differdange
Lang gebeuren er geen gekke dingen in de Domstad, totdat Jan Wouters de club in 2013 weer eens naar Europa leidt. Het lot koppelt FC Utrecht in de eerste ronde aan het nietige Differdange 03, een ploeg van amateurniveau die geen enkel probleem mag opleveren in de tweede ronde van de Europa League. Oh ja, met wel een goede spits overigens.

Omar Er Rafik zou ook de naam van een illusionist kunnen zijn. En weg is FC Utrecht. Het elftal zit nog vroeg in de voorbereiding en verliest op halve kracht ondanks een snelle goal van Jacob Mulenga door twee treffers van de behendige Marokkaan (2-1). Een trainingsweekje verder en wat gevestigde namen terug is er alle vertrouwen in een goede afloop van de return, met het altijd zo heilige uitdoelpunt op zak.

Voor vijf euro mag iedereen erbij zijn in Stadion Galgenwaard. Er Rafik doet zijn kunstje opnieuw, maar na drie treffers van Jacob Mulenga lijken de Luxemburgse semiprofs kapot gespeeld. Het gejuich ontaardt uiteindelijk echter in een luid gejoel, als Geoffrey Franzoni een klungelig weggegeven strafschop benut en Yannick Bastos de aanfluiting compleet maakt (3-3). De huidige selectiespelers Robbin Ruiter en Mark van der Maarel delen mee in de malaise.

Vol vertrouwen richting VVSB
FC Utrecht kan gesteund door zijn hondstrouwe aanhang boven zichzelf uitstijgen, maar net zo makkelijk bezwijken onder het cynisme. Dan zakt het elftal door elke denkbare ondergrens heen en scheurt de fusieclub op het veld in onlijmbare stukjes DOS, Velox en Elinkwijk. Het huidige bekershirt is een eerbetoon aan de laatstgenoemde club, waarvan de status in de zondagamateurs de laatste jaren flink is afgebrokkeld.

Natuurlijk wil Utrecht met dat speciale tenue vooral een eerbetoon brengen aan zijn roemruchte voorloper, zoals het dat deze campagne ook al deed tegen ONS Sneek, bekerhouder FC Groningen, Achilles '29 en regerend landskampioen PSV. De loting werd met gejuich ontvangen, maar aan de andere kant ligt ook een nieuw historisch dieptepunt op de loer. FC Utrecht heeft door de jaren heen immers de bedenkelijke reputatie opgebouwd om dit soort potjes onnodig spannend te maken.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.