FC Utrecht legt Sparta zeven keer op pijnbank

FC Utrecht walste over Sparta Rotterdam heen en klom naar de vierde plaats van de Eredivisie. De bij vlagen zeer goed voetballende mannen van coach Willem van Hanegem hadden geen enkel probleem met de onthutsend slecht verdedigende bezoekers, die er dan ook zeven om de oren kregen: 7-1.

Al na een half uur was duidelijk dat FC Utrecht ging winnen in de Galgenwaard. De thuisploeg was volop in de aanval en kreeg van Sparta alle gelegenheid op te stomen naar het doel van keeper Sander Westerveld. Die was veelal kansloos en mocht de ene na de andere bal uit zijn net vissen.

Na zeven minuten was Westerveld voor het eerst verslagen. Nadat hij al Robin Nelisse en Loïc Loval gevaarlijk voor zich had zien opduiken, moest Westerveld buigen voor een prachtige volley uit de draai van Loval, op aangeven van Gregoor van Dijk.

Sparta deed nog even aardig mee, maar na een half uur was het gedaan. Vlak nadat Sjaak Polak een vrije trap net naast het doel van Franck Grandel had gemikt, scoorde Utrecht opnieuw via Loval. Nelisse ontsnapte (in buitenspelpositie) over rechts en vond bij de tweede paal de Fransman, die met een intikker afrondde.

Drie minuten later verlengde Nelisse een kopbal van Francis Dickoh (3-0), in de 36ste minuut was het de beurt aan Leroy George om van dichtbij te scoren nadat Loval aan buitenspel was ontsnapt. En in de 44ste minuut kopte Dickoh raak na slecht uitverdedigen van Westerveld: 5-0.

Na rust veranderde er weinig aan het spelbeeld. Beide ploegen kregen kansen, en Sparta bleef matig verdedigen. Via een intikker van Nelisse liep Utrecht nog uit tot 6-0, waarna Yuri Rose er dan eindelijk in slaagde een van de handvol goede Rotterdamse kansen te benutten. Nadat Spartaan Nathan Rutjes ook nog eens een rode kaart had geïncasseerd, sloeg Utrecht voor de zevende keer toe. George ontsnapte weer eens over de flanken en Loval rondde beheerst af.

Door de winst klom Utrecht naar de vierde plaats met 21 punten uit dertien duels. Sparta is hekkensluiter met zes punten.