FC Twente volgend slachtoffer van De Haan-effect

SC Heerenveen vervolgt dankzij een 1-4 zege op bezoek bij FC Twente zijn opmars in de Eredivisie. De Friezen zijn sinds de rentree van interim-trainer Foppe de Haan nog ongeslagen.

Heerenveen kwam al in de zesde minuut op voorsprong. Na afleggen van Morten Thorsby vuurde Caner Cavlan keihard op de paal, waarna Luciano Slagveer afrondde in de rebound.

Het was een dramatische start voor FC Twente, dat bezig is aan toch al zo'n beroerd seizoen. De Tukkers kregen in de veertiende minuut echter een buitenkansje op de 1-1, nadat arbiter Jochem Kamphuis een penalty gaf na een onschuldig duel tussen Lucas Bijker en Thomas Agyepong. Hakim Ziyech vuurde vanaf elf meter echter naast en was daarmee genadig voor zijn ex-club.

Die misser kwam FC Twente duur te staan, want na een misser van doelman Joël Drommel maakte Kenneth Otigba vlak voor rust de 0-2. Een nieuwe nederlaag leek daarmee in de maak voor Twente, maar in de 64ste minuut kwamen de Tukkers terug in de wedstrijd. Wie anders dan Ziyech knalde vanaf twintig meter de 1-2 binnen.

Maar een klein kwartier voor tijd maakte Heerenveen aan alle onzekerheid een einde, al hadden de Friezen wel flink wat geluk bij de totstandkoming van de 1-3. Een schot van Slagveer werd gekeerd door Drommel, maar hij stompte de bal tegen Joachim Andersen aan en zag het leer vervolgens over de doellijn hobbelen. En ook bij de 1-4 vervulde Andersen een negatieve hoofdrol. De Deen legde Sam Larsson geen strobreed in de weg, waardoor laatstgenoemde de vijfde goal van de avond kon maakte.

Door de overwinning heeft Heerenveen zeven punten behaald uit de drie duels dat De Haan aan het roer staat in Friesland. De club lijkt de kelder van de ranglijst daardoor definitief achter zich te laten en staat nu elfde. FC Twente blijft wel onderin bungelen na de derde verliespartij op rij en staat vijftiende.