FC Twente toont veerkracht tegen tiental Excelsior na dramatische start

FC Twente heeft voor de tweede keer op rij gewonnen. De ploeg van Joseph Oosting kwam met 0-2 achter tegen Excelsior, maar toonde ook veerkracht en sloot het duel alsnog winnend af. Het werd daarbij geholpen door een rode kaart van de bezoekers.

FC Twente
FC Twente
4 - 2
Excelsior
Excelsior

FC Twente kende in eigen huis een dramatische start. De Tukkers keken al na een kwartier tegen een achterstand van 0-2 aan en daar had het zelf een groot aandeel in. Na slordig balverlies op het middenveld, liet Robin Pröpper zich eenvoudig kloppen bij een dieptebal van Redouan El Yaakoubi en Troy Parrott schoof daardoor de openingstreffer binnen.

Nog geen vier minuten later verdubbelde Sven Nieuwpoort de score. Hij liep met zijn hoofd tegen een inzet van ploeggenoot Lazaros Lamprou aan. Daarmee maakte de verdediger na 77 wedstrijden zonder goal eindelijk zijn eerste voor Excelsior. Halverwege de eerste helft sneden de Rotterdammers zich echter in de vingers. Arthur Zagre ontving een directe rode kaart voor een stevige charge op Daan Rots.

Om de video te kunnen zien, moet je eerst op de tekst in de Tweet (X) drukken:

Door de wantprestatie in de beginfase en het feit dat de tegenstander met tien man kwam te staan, besloot Oosting na een halfuur twee spelers naar de kant te halen. Zowel Alfons Sampsted als Mathias Kjølø speelde bijzonder ongelukkig, waardoor zij werden geslachtofferd. Younes Taha en Joshua Brenet kwamen binnen de lijnen.

Zij zagen net voor rust Twente terugkomen in de wedstrijd. Rots kopte een hoge bal voor het doel, waar Manfred Ugalde klaarstond om de 1-2 binnen te koppen. Met rust kwam ook Ricky van Wolfswinkel erin en hij maakte de 2-2 vanaf de strafschopstip. Siebe Horemans gooide zich voor een schot, maar kreeg de bal tegen een uitgestoken arm aan, waardoor scheidsrechter Ingmar Oostrom een strafschop gaf.

Invallers belangrijk
Vervolgens werd Excelsior getrakteerd op een flink slotoffensief, dat meer dan een halfuur heeft geduurd. De thuisploeg creëerde genoeg dotten van kansen, vooral Van Wolfswinkel was een aantal keer dichtbij en hij was uiteindelijk ook degene die de bevrijdende 3-2 maakte. Ugalde kopte een voorgegeven bal van Brenet terug voor het doel en daar kon de invaller zijn tweede binnenknikken.

De laatste treffer was de mooiste van de avond. Taha verschalkte doelman Stijn van Gassel met een fraai afstandsschot. Door de 4-2 zege klimt FC Twente (tijdelijk) naar de derde plek in de Eredivisie, net boven AZ. Excelsior wint voor de achtste Eredivisie-wedstrijd op rij niet en bezet de elfde plaats.