Alleen Sparta Rotterdam is in het spoor gebleven van FC Twente, dat met een grote zege de titelaspiraties waarmaakte. Bryan Smeets deed (Jong) Ajax weer pijn.

FC Twente
5 - 0
FC Volendam
FC Volendam

De derde periodetitel van vorige week was voor FC Twente niet meer dan een tussenstap op weg naar het einddoel: directe promotie naar de Eredivisie. In het thuisduel met FC Volendam deden de Tukkers ook aan klantenbinding. Het publiek in de Grolsch Veste kon in de eerste 45 minuten vier treffers begroeten. Javier Espinoza, Ricardinho, Peet Bijen en Aitor Cantalapiedra maakten voor rust een einde aan de Volendamse illusies. In de tweede helft stokte de Enschedese productie. Alleen Jari Oosterwijk deed nog van zich spreken namens FC Twente, dat een voorsprong van elf punten heeft op de achtervolgers.

Helmond Sport
1 - 1
Go Ahead Eagles

Helmond Sport kon allerminst met vertrouwen de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles tegemoet treden getuige de reeks van acht nederlagen op rij, waarin het bovendien maar drie keer doel had getroffen. Na een half uur tekende een volgende verliesbeurt zich af. Ron Janzen ging in de fout bij Richard van der Venne, waarna Thomas Verheijdt uit een strafschop de ban brak namens Go Ahead.

Helmond-trainer Rob Alflen koos nog voor rust voor ingrijpen. Bram Zwanen kwam als een van de twee verse krachten binnen de lijnen. Een half uur voor tijd was het juist deze invaller die de stand gelijktrok met een schot van afstand. Het bleek genoeg voor een punt en het einde van de nederlagenreeks. Go Ahead zag de achterstand op Twente verder oplopen.

Almere City FC
1 - 3
Sparta Rotterdam

Volgende week ontbreekt Lars Veldwijk als Sparta aantreedt tegen NEC. De spits pakt in Zuid-Afrika zijn interlandloopbaan weer op. Bondscoach Stuart Baxter ziet voor hem een rol weggelegd als pinchhitter. Tegen Almere City moest Veldwijk ook op de bank begonnen.

Ragnar Ache kreeg als zijn vervanger van trainer Henk Fraser de kans zich te bewijzen en de twintigjarige aanvaller greep die ook. In de 51ste minuut zette hij Sparta opnieuw op voorsprong, nadat in de eerste helft Youri Loen met een schitterende vrije trap de openingstreffer Mohamed Rayhi ongedaan had gemaakt.

Met Veldwijk binnen de lijnen maakte Deroy Duarte vijf minuten voor tijd een einde aan de onzekerheid voor Sparta, dat door de zege de tweede plaats heroverde op het morsende Go Ahead Eagles.

N.E.C.
N.E.C.
5 - 0
FC Den Bosch

FC Den Bosch rekende vorige week ten koste van Helmond Sport af met een lange reeks zonder zege. Voor de Brabantse winnaar van de tweede periode bleek het niet meer dan een tijdelijke opleving, want op bezoek bij NEC stond er na 22 minuten al een 3-0 stand op het scorebord. Jonathan Okita en Mike Trésor Ndayishimiye profiteerden van de Bossche geschutter achterin, waar Ferdy Druijf met zijn hoofd het voorwerk van Randy Wolters afrondde. In De Goffert voerde Okita na rust de score verder op, met een valse hattrick als resultaat van een mooie avond.

SC Cambuur
SC Cambuur
3 - 1
Jong PSV
Jong PSV

In afwachting van een wisseling van de wacht komende zomer - Henk de Jong staat klaar om René Hake op te volgen – deed SC Cambuur de eigen fans eindelijk weer een plezier. Na negen thuisduels zonder zege was het bezoek uit Eindhoven dat met lege handen vertrok uit Leeuwarden. Kevin van Kippersluis was met een treffer en een assist (van de 2-0 van Sam Hendriks) de man die Jong PSV op de knieën kreeg. Lennerd Daneels redde de eer voor Jong PSV, dat ook de 3-0 van Hendriks had moeten incasseren.

Begin maart werd het chagrijn bij Cambuur besproken.

TOP Oss
TOP Oss
2 - 1
Jong Ajax
Jong Ajax

Bryan Smeets staat door zijn beslissende rol in de titelstrijd van 2016 nog immer te boek als Ajax-beul. De middenvelder, die inmiddels in Oss is neergestreken, deed vrijdag ook de Amsterdamse beloftes pijn. In een tijdsbestek van drie minuten legde hij met twee goals de basis voor zege van TOP Oss. Vooral de tweede, vanaf eigen helft, was er een om te onthouden. Jong Ajax kwam niet verder dan de treffer van Lassina Traoré en beleefde door toedoen van Smeets opnieuw een slechte dag.

FC Dordrecht
3 - 2
Roda JC Kerkrade

Roda JC Kerkrade leed vrijdag een onverwachte nederlaag. Mario Engels onderstreepte met een benutte strafschop in de 38ste minuut zijn status van goalgetter. De 23 treffer van het seizoen bleek echter niet de voorbode van een succes aan de Krommedijk. FC Dordrecht trok de wedstrijd naar zich toe dankzij doelpunten van Thomas Schalekamp, Jeremy Cijntje en Renny Smith. De Limburgse treffer van Mart Remans kwam te laat om een Dordts succes tegen te houden.