FC Twente ondanks defensieve capriolen te sterk voor NAC

FC Twente stijgt naar de derde plaats van de Eredivisie door een 5-2 overwinning op NAC Breda. Voor de Tukkers is het pas de derde thuiszege van dit seizoen.

FC Twente was in de weken voor de interlandpauze afgegleden naar de vijfde plaats, want in hun laatste vier wedstrijden behaalden de Enschedeërs geen enkele zege. Vooral in eigen stadion waren de prestaties zwak, want van de zeven wedstrijden voor eigen publiek wonnen de Tukkers er slechts twee.

Ook thuis tegen NAC wist FC Twente aanvankelijk niet te imponeren. Een opbouwende fout van NAC-verdediger Henrico Drost hielp de gastheren echter in het zadel. Drost leverde de bal in bij Kyle Ebecilio (links op de foto boven), die handig reageerde door een een-twee aan te gaan met Luc Castaignos, waarna de middenvelder de bal via de binnenkant van de paal achter doelman Jelle ten Rouwelaar plaatste.

Vlak voor rust kwam NAC op gelijke hoogte door verdedigend geschutter bij FC Twente. Dusan Tadic hief buitenspel op, waardoor Jordy Buijs een enorme kans kreeg. Zijn inzet werd gekeerd door doelman Nick Marsman, maar in tweede instantie was hij kansloos op het schot van Kenny van der Weg. Toch ging Twente met een voorsprong rusten, want bij het ingaan van de extra tijd legde arbiter Ed Janssen de bal op de stip na een overtreding van Ten Rouwelaar op Shadrach Eghan. Tadic maakte zijn eerdere fout goed door de 2-1 te maken. Daarmee zette de Serviër een bijzondere reeks voort, want al zijn zes doelpunten dit seizoen kwamen vanaf de strafschopstip.

Castaignos wordt gefeliciteerd met zijn doelpunt. Sepp De Roover van NAC druipt af.

Acht minuten na de pauze nam Twente verder afstand van de gasten uit Breda. Castaignos rondde bij de eerste paal af na een voorzet van Eghan. Daarmee was het duel nog niet beslist, want drie minuten later kwam NAC met een flinke dosis geluk terug tot 3-2. Danny Verbeek wilde een voorzet geven, maar raakte de bal niet goed, waardoor hij de verkeerd opgestelde Marsman in de korte hoek verraste.

Twente maakte het zichzelf moeilijker dan nodig, maar twintig minuten voor het einde gooide de formatie van trainer Michel Jansen het duel definitief in het slot. Quincy Promes werd geen strobreed in de weg gelegd door invaller Gill Swerts en schoot de bal via de handen van Ten Rouwelaar tegen de touwen. Promes nam in de 87ste minuut ook de 5-2 voor zijn rekening. Hij verschalkte Ten Rouwelaar met een lage knal van buiten het strafschopgebied op aangeven van Tadic.

Door de overwinning profiteert Twente van het puntenverlies van de concurrenten Feyenoord, PSV, PEC Zwolle en AZ. De Tukkers stijgen naar de derde plaats, met een punt achterstand op nummer twee Ajax en drie op koploper Vitesse. NAC staat tiende.