FC Twente juicht na curieuze avond in Groningen

FC Twente heeft zaterdagavond op bezoek bij FC Groningen zijn eerste Eredivisie-zege van het seizoen geboekt. De thuisploeg stond bij rust al met negen man in een wedstrijd, die veel stof tot napraten gaf.

FC Groningen
1 - 3
FC Twente
FC Twente

Groningen won vorige week nipt van Emmen en wilde zaterdag ook direct de eerste thuisoverwinning binnenhalen. Vorig seizoen moesten de supporters wachten tot 11 november voor ze konden juichen in eigen stadion. De ploeg van trainer Danny Buijs begon uitstekend en kreeg al vroeg twee prima kansen via Kaj Sierhuis, met name de tweede mogelijkheid had er wel in gemogen.

Twente had het lastig in de openingsfase, maar kreeg na een kwartier een uitgelezen kans op de 0-1. Na een onhandige tackle van Ko Itakura op Aitor Cantalapiedra gaf arbiter Christiaan Bax een strafschop. De Spanjaard ging zelf achter de bal staan, maar trof de lat.

Twaalf minuten later kreeg ook Groningen een penalty. Paul Verhaegh kwam met zijn voet klem te zitten tussen de benen van Gabriel Gudmundsson en na inmenging van de VAR gaf Bax ook de thuisploeg een strafschop. Sierhuis schoot de bal hard door het midden, maar stuitte op de voeten van doelman Joël Drommel.

De twee gemiste strafschoppen waren nog maar het begin van een roerige eerste helft in Groningen. In de veertigste minuut verraste Bax door een directe rode kaart te geven aan Ramon Pascal Lundqvist. De Zweed deelde met zijn voet een tik uit aan Javier Espinosa en haalde daarmee een counter van Twente eruit. Bax toonde zich onverbiddelijk en haalde daarmee de woede van het Groningen-publiek op de hals, maar het werd nog erger voor de thuisploeg.

Op slag van rust werd namelijk ook aanvoerder Mike te Wierik weggestuurd. De captain kwam met gestrekt been in en kreeg van Bax - na het terugkijken van de beelden - eveneens een rode kaart. De frustraties liepen hoog op en er kwam zelfs een supporter het veld op, hij moest door Sergio Padt tot kalmte gemaand worden. Groningen ging met negen man de rust in.

Twente wisselde aanvallend in de rust en ging in de tweede helft met twee man meer op zoek naar de openingstreffer. Die viel na tien minuten. Keito Nakamura, vorige week tegen PSV ook al trefzeker, schoot een vrije trap over de muur in de korte hoek: 0-1. De bal ging zo kort over de muur dat Padt hem te laat zag komen. Ondertussen kwam Amir Absalem nog goed weg met geel na een stevige charge op Lindon Selahi.

Twintig minuten voor tijd gaf Bax voor de derde keer van de avond een penalty. Weer leek er niet al te veel aan de hand, maar er was wel contact tussen Azor Matusiwa en Aitor. Bax en de VAR legden de bal op de stip en deze keer profiteerde Aitor wel: 0-2. Daarmee leek het duel toch echt beslist, maar Ritsu Doan maakte het in de slotfase nog even spannend. De Japanner hield de bal na een lange uittrap knap bij zich en schoot hem prima binnen: 1-2.

Zo kreeg Groningen de bezoekers met twee man minder nog aan het wankelen, maar Twente hield stand en gooide het duel in de 96ste minuut in het slot. Haris Vuckic scoorde op aangeven van Aitor: 1-3. De drie punten gingen zo naar Twente, dat een uitstekende seizoenstart beleeft.