FC Twente jaagt op een primeur op Zweedse bodem

Voetbal International volgt de drie Nederlandse clubs in de Europa League op de voet. Donderdagavond (19.00 uur) neemt FC Twente het in Zweden op tegen Helsingborgs IF.

FC Twente jaagt op een primeur op Zweedse bodem


HELSINGBORGS IF Trainer Åge Hareide beseft dat het een lastig verhaal gaat worden om na drie nederlagen in Europa weer het genoegen van een positief resultaat te hebben. De Zweedse kampioen, die in de laatste voorronde door Celtic uit de Champions League werd gehouden, begon vorige week de Europa League met een verlies bij Levante (1-0). Dat was na de dubbele nederlaag tegen Celtic de derde op rij.Ook in eigen land gaat het Helsingborgs IF niet voor de wind getuige de magere zesde plaats. Dat is mede te verklaren door het vertrek van de belangrijkste spelers, onder wie Alfred Finnbogason naar SC Heerenveen. Tegen FC Twente kiest Hareide voor een afwachtende opstelling die past bij de rol als underdog. 'Ze gaan zeker aanvallen en wij gaan voor de counter.'Opvallend Rachid Bouaouzan kan in Helsingborg twee oude bekenden de hand schudde. De voormalig aanvaller van Sparta Rotterdam speelde bij Wigan Athletic en NEC samen met respectievelijk Denny Landzaat en Peter Wisgerhof, die nu routiniers zijn bij FC Twente.Afwezigen Loret Sadik (heup), Erlend Hanstveit (knie).

FC TWENTEFC Twente leed zaterdag tegen Ajax de eerste nederlaag van het seizoen, maar dat heeft het vertrouwen voor de ontmoeting met Helsingborgs IF niet aangetast. Trainer Steve McClaren gaat voor de overwinning. 'Het is belangrijk geduldig te zijn, de juiste opbouw te verzorgen en onze creatieve spelers in goede positie de bal te geven. Wij zullen een team opstellen dat in staat is om deze wedstrijd te winnen.'McClaren wijst ook de suggestie van de hand enkele spelers rust te gunnen met het oog op de wedstrijd in de Eredivisie tegen AZ. 'Rust? De competitie is zeven duels onderweg, dan hebben de spelers nog geen rust nodig. Niemand is vermoeid.'Opvallend FC Twente wacht in Europees verband nog op de eerste zege op Zweedse bodem. IFK Göteborg was in het UEFA Cup-toernooi in 1980 met 2-0 te sterk voor de Enschedese formatie, die wel de tweede ronde bereikte doorging dankzij de 5-1 thuiszege.In de minder hoog aangeschreven Intertoto-competitie belandde FC Twente twee keer in Zweden. Djurgårdens IF (1970) hield de Enschedese gasten op eigen veld op een 2-2 gelijkspel, terwijl Kalmar FF in 2006 de Tukkers op een 1-0 nederlaag trakteerde.Afwezigen: Dmitri Bulykin (knie), Leroy Fer (knie), Andreas Bjelland (voet).

Datum Wedstrijd Uitslag
23-08-2012 Bursaspor (Tur) - FC Twente 3-1
09-08-2012 Mlada Boleslav (Tsj) - FC Twente 0-2
26-07-2012 FC Inter (Fin) - FC Twente 0-5
12-07-2012 UE Santa Coloma (And) - FC Twente 0-3
15-03-2012 Schalke 04 (Dui) - FC Twente 4-1


Bekijk hier al onze video's