FC Twente eert overleden Lukoki met emotionele zege en gaat Europa in

Reacties

Op een emotionele avond heeft FC Twente goede zaken gedaan in de strijd om Europees voetbal. Terwijl de aandacht in de Grolsch Veste lange tijd gericht was op het verdriet vanwege het overleden van Jody Lukoki toonden de Tukkers zich mentaal ijzersterk.

FC Twente eert overleden Lukoki met emotionele zege en gaat Europa in
FC Twente
FC Twente
3 - 0
FC Groningen
FC Groningen

Het zoontje van Lukoki kwam met de spelers van FC Twente voorafgaand aan het eerste fluitsignaal mee het veld op. In een hartverscheurend schouwspel werd de overleden buitenspeler geëerd. Met een brok in de keel zag de fanatieke aanhang de tranen bij het nog piepjonge kind over de wangen glijden. Spelers als Joshua Brenet, Vaclav Cerny, Robin Pröpper en Wout Brama hielden het logischerwijs ook niet droog.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Nadat het You'll never walk alone massaal uit de kelen van de supporters kwam, ging de wedstrijd toch van start. Lukoki junior zag het - in bijzijn van zijn familie - allemaal aan. De betrokken tandem Cerny-Brenet leek met hun enthousiasme en intensiteit vastberaden hun oude ploegmakker op sportieve wijze te eren. Cerny testte FC Groningen-doelman Peter Leeuwenburgh, Brenet kopte over.

Het was Cerny die uiteindelijk raak schoot. Na een fraaie hakbal van Ricky van Wolfswinkel werd de rechtsbuiten vrijgespeeld, waarna hij hem kiezelhard de kruising in kon jagen. Zijn treffer droeg hij op aan Lukoki door een shirt in de lucht te houden met zijn naam er op. Het was voor Cerny de eerste goal in bijna anderhalf jaar in de Eredivisie.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Aan de andere kant liet FC Groningen weinig zien. Een poging van Bjorn Meijer ging voorlangs. In de tweede helft bleef het spelbeeld hetzelfde. Michal Sadílek claimde na tien minuten een penalty, maar Pröpper schoot daarna hard op doel, waardoor een hoekschop volgde. Maar FC Twente raasde door. Geblunder van Neraysho Kasanwirjo werd meedogenloos afgestraft door Dimitrios Limnios. De aanvaller schoot via een been en de onderkant van de lat raak.

Het was Limnios die er ook nog 3-0 van maakte na opnieuw voorwerk van Van Wolfswinkel. Daardoor deden de Tukkers wat ze moesten doen in strijd om Europees voetbal. Nu wacht Feyenoord in De Kuip. Voor het enorm teleurstellende FC Groningen zijn de druiven zuur. Na zes nederlagen op rij zakt de ploeg van trainer Danny Buijs weg in de grauwe middenmoot en lijkt deelname aan de play-offs niet realistisch meer.

FC Twente Nederland

FC Groningen Nederland

FC Groningen Nederland

FC Utrecht
FC Utrecht
2 - 2
AZ
AZ

FC Utrecht heeft de ogen al op de play-offs gericht. Het nam daarom uitgebreid de tijd om Willem Janssen, die na de nacompetitie stopt met voetballen, uit te zwaaien. De aanvoerder werd geëerd met een speciaal shirt, terwijl hij opkwam met alle vier zijn kinderen aan zijn zij.

AZ had daar niet zoveel mee van doen. Het was nog volop in de strijd om play-offs te ontlopen en was niet gekomen om een feestje te vieren. En liet dat dan ook blijken. Binnen een kwartier liep het over de thuisploeg heen. Twee keer was het Vangelis Pavlidis die scoorde, twee keer op aangeven van Jesper Karlsson.

Voor rust bracht Sander van der Streek na een aanval over veel schijven de spanning terug. Met een droge knal klopte hij de Alkmaarse defensie. In de tweede helft was Hidde ter Avest heel dicht bij een gelijkmaker. Doelman Peter Vindahl redde echter op katachtige wijze. Een slotoffensief kon de thuisploeg op het afscheid van Janssen niet forceren. Sterker, na wangedrag op de tribune werd de wedstrijd stilgelegd.

Na de hervatting leek de geest ineens weer in de Utrechtse fles. Terwijl in Enschede de slotminuten nauwgezet gevolgd werden, moest AZ verdedigen. En dat ging mis. In de 99ste minuut was het Anastasios Douvikas die de Alkmaarders twee punten afsnoepte. Daardoor is AZ veroordeeld tot play-offs en gaat FC Twente Europa in.

FC Utrecht Nederland

AZ Nederland

AZ Nederland

Eredivisie

Stand Eredivisie 2021/2022

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
3
Feyenoord
34
22
5
7
76-34
+42
71
4
FC Twente
34
20
8
6
55-37
+18
68
5
AZ
34
18
7
9
64-44
+20
61
6
Vitesse
34
15
6
13
42-51
-9
51
7
FC Utrecht
34
12
11
11
51-46
+5
47
8
sc Heerenveen
34
11
8
15
37-50
-13
41
9
SC Cambuur
34
11
6
17
53-70
-17
39
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Eredivisie
Meer over Eredivisie
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.