FC Porto beëindigt CL-droom Juventus na krankzinnig slot

Juventus is er dinsdag weer niet in geslaagd om ver door te stoten in de knock-outfase van de Champions League. In een krankzinnige wedstrijd viel het doek voor de Italianen na verlenging tegen FC Porto, terwijl Juve lang met een man meer speelde. Een 3-2 winst in eigen huis was niet voldoende om de 2-1 nederlaag in Portugal weg te werken.

Juventus
Juventus
nv
3 - 2
FC Porto
FC Porto

Juventus kwam drie weken geleden al niet goed voor de dag tegen Porto, maar door een late uitgoal van Federico Chiesa was de uitgangspositie van het team van Andrea Pirlo in ieder geval nog enigszins positief. Dat kleine voordeel verdween in eigen huis echter als sneeuw voor de zon, al in de negentiende minuut kwamen de Portugezen op 0-1. Het was Merih Demiral, vervanger van de niet fitte Matthijs de Ligt, die Mehdi Taremi ten val bracht en zo een penalty veroorzaakte. Scheidsrechter Björn Kuipers was resoluut en werd ook niet tegengehouden door VAR Pol van Boekel, waardoor Sérgio Oliveira de 0-1 binnen kon schieten vanaf elf meter. Kuipers groeide uit tot een van de hoofdrolspelers in het Allianz Stadium.

Juventus moest er na de vroege goal van Porto minimaal twee maken om uitzicht te houden op een doortocht in de Champions League. In de tweede helft waren de ogen uiteraard op Cristiano Ronaldo gericht en hij was ook betrokken bij de vroege gelijkmaker. De tweede helft was nog geen vijf minuten bezig toen de Portugees klaarlegde voor Chiesa, die de bal in de rechterkruising plaatste. Zo was de jonge aanvaller opnieuw belangrijk voor de kansen van Juve.

Die kansen werden kort na de 1-1 nog beter, toen Taremi zijn tweede gele kaart ontving. De spits van Porto trapte de bal weg na een fluitsignaal van Kuipers en de Nederlandse arbiter was ondanks felle protesten van de uitclub onverbiddelijk. Met een man minder kreeg Porto het erg lastig in Turijn. Chiesa deelde al een waarschuwing uit door de paal te raken, na iets meer dan een uur maakte hij met het hoofd de 2-1. Met die goal trad Chiesa in de voetsporen zijn vader, Enrico Chiesa maakte immers ook in het verleden twee doelpunten in een Champions League-ontmoeting. Dat was op 27 november 1997 tijdens Parma – Sparta Praag (2-2).

Matthijs de Ligt maakte voor het eerst sinds eind februari weer speelminuten.

Porto leek rijp voor de slacht en met De Ligt als invaller ging Juventus op zoek naar de ruimere voorsprong die nodig was voor een plek in de kwartfinale. Pas in de eerste minuut van de extra tijd leek het zover te zijn voor Juventus, toen Morata raakschoot. De Spaanse spits werd echter vanwege buitenspel teruggefloten door de Nederlandse arbitrage. De overwinning in reguliere speeltijd kwam er enkele minuten later bijna alsnog, maar assistkoning Juan Cuadrado raakte de lat na een prachtig schot van afstand.

Diezelfde Cuadrado ontsnapte in de tweede helft van de verlenging aan een schlemielige hoofdrol. De back gleed uit en kreeg de bal tegen zijn hand, tot grote verbazing en woede van Porto gaf Kuipers geen penalty. Die woede maakte enkele minuten later plaats voor immense feestvreugde, want Oliveira schoot de bal uit een vrije trap onder de Juve-muur door en maakte de zo belangrijke 2-2. Door de feestvreugde leek de concentratie even verdwenen bij de Porto-defensie, want kort na de gelijkmaker scoorde Juventus. Adrien Rabiot kopte raak na een corner en zorgde voor een ontzettend spannende slotfase, met De Ligt als pinchhitter.

Het lukte Juventus niet om nog een keer te stunten tegen Porto, waardoor de Italiaanse recordkampioen weer snel na het einde van de groepsfase klaar is in Europa. In eerdere edities sneuvelde Juve al tegen Olympique Lyon, Ajax en Real Madrid. Porto meldt zich in de kwartfinales, die in april worden afgewerkt. Op 19 maart is de loting voor die ronde.