MVV zegeviert in Limburgse derby, Eindhoven en Willem II in evenwicht

MVV Maastricht heeft voor het eerst sinds 2006 weer gewonnen op bezoek bij VVV-Venlo. Het duel tussen FC Eindhoven en Willem II leverde zondag geen winnaar op. Eerder deze eerste speelronde van de Keuken Kampioen Divisie opende FC Groningen het seizoen met drie punten, terwijl SC Cambuur, FC Emmen, De Graafschap, ADO Den Haag en NAC Breda direct punten lieten liggen.

VVV-Venlo
VVV-Venlo
1 - 3
MVV Maastricht

VVV en MVV stonden tijdens de eerste speelronde van de Keuken Kampioen Divisie meteen tegenover elkaar in een Limburgse derby. De Venlonaren waren vorig seizoen in beide confrontaties nog te sterk, maar moesten nu hun meerdere erkennen in de bezoekers uit Maastricht. Na een lastige openingsfase sloeg MVV vlak na rust in korte tijd twee keer toe. Eerst tikte Ferre Slegers uit een voorzet van Bryan Smeets binnen, daarna schoot Marko Kleinen van afstand raak. Via Simon Janssen deed VVV een kwartier voor tijd nog iets terug, maar Koen Kostons stelde de Maastrichtse zege vanaf de stip veilig.

FC Eindhoven
1 - 1
Willem II
Willem II

Willem II begon uitstekend aan de uitwedstrijd tegen FC Eindhoven, want in de negentiende minuut kwam de ploeg van trainer Reinier Robbemond op voorsprong in het Jan Louwers Stadion. Ringo Meerveld maakte zijn eerste competitiedoelpunt namens de Tilburgers. De thuisclub kreeg voor rust ook mogelijkheden, maar het duurde tot de 56ste minuut voor het gelijk maakte. Sven van Doorm zorgde voor blijdschap bij de FC Eindhoven-fans. Het bleef bij 1-1, waardoor beide clubs een puntje mogen bijschrijven.

FC Groningen
4 - 1
Jong Ajax
Jong Ajax

FC Groningen heeft het eerste duel na de degradatie winnend afgesloten. De ploeg van Dick Lukkien was een maatje te groot voor Jong Ajax en vooral de standaardsituaties hielpen Groningen op weg. Na een goed halfuur kwam Groningen op voorsprong door een rake kopbal van Marco Rente uit een hoekschop van Laros Duarte. Hoewel Groningen de bal veel aan de tegenstander liet, creëerde het wel degelijk de grootste kansen.

Na rust was De Trots van het Noorden opnieuw trefzeker uit een hoekschop. Fofin Turay kopte de bal in eerste instantie nog op de lat, maar de rebound bleek een prooi voor Romano Postema. Na de treffer gooide het publiek bekertjes op het veld, waardoor het duel even stil heeft gelegen. Eenmaal hervat maakte Tomas Suslov er ook nog 3-0 van. Na een chaotische situatie schoot hij vanaf de rand van het zestienmetergebied droog raak.

Vijf minuten voor tijd redde Christian Rasmussen de eer voor Jong Ajax met een fraaie volley. Het slotakkoord kwam echter van Johan Hove. De invaller schoot in minuut 95 de 4-1 op het scorebord.

SC Cambuur
SC Cambuur
2 - 2
FC Emmen
FC Emmen

Het duel tussen Cambuur en FC Emmen was er één tussen twee degradanten uit de Eredivisie. Hoewel de thuisploeg duidelijk de betere partij was in de eerste helft, waren de doelpunten op slag van rust voor FC Emmen. Met wat geluk ontving Ben Scholte de bal bij de tweede paal, waardoor hij de score kon openen en enkele minuten later werd het ook nog 0-2.

Jeff Hardeveld, de afgelopen seizoenen veelal geteisterd door zware blessures, verraste doelman Yannick van Osch. Vanuit een op het oog schier onmogelijke hoek schoot de back snoeihard raak. Na rust schoot Cambuur-spits Roberts Uldrikis een penalty hoog over, maar kort daarna maakte Michael Breij alsnog de aansluitingstreffer. Nadat ook dit duel kort stil heeft gelegen door op het veld gegooide bekertjes, bleek Cambuur in staat de achterstand helemaal recht te buigen. De zeventienjarige Wiebe Kooistra maakte er in de achtste minuut van de blessuretijd 2-2 van.

De Graafschap
0 - 0
ADO Den Haag

Qua naam is De Graafschap tegen ADO Den Haag een topper, maar in de praktijk viel dat tegen. Beide ploegen konden niet overtuigen in de eerste wedstrijd van het seizoen. Henk Veerman begon bij de uitploeg in de basis, maar kon geen potten breken. Toch zette hij met een geniaal hakje ploeggenoot Tyrese Asante in de slotfase nog oog in oog met de doelman, maar hij stuitte op keeper Mees Bakker. Zo kennen De Graafschap en ADO Den Haag een valse start van het seizoen.

FC Dordrecht
2 - 2
NAC Breda
NAC Breda

NAC startte het seizoen met een uitduel in Dordrecht. De ploeg van Peter Hyballa maakte een zeer beroerde indruk in de eerste helft. Zo had FC Dordrecht 71% balbezit halverwege én stond het op voorsprong. Opvallend genoeg lieten de spelers van NAC linksback John Hilton ongehinderd oplopen en hij zag zijn uithaal prachtig in de bovenhoek verdwijnen. Na rust verdubbelde Antef Tsoungui de score, maar een rake strafschop van NAC-middenvelder Dominik Janosek bleek het startsein van een comeback. Diep in de blessuretijd maakte Patriot Sejdiu de gelijkmaker.

Roda JC Kerkrade
4 - 1
Helmond Sport

Het hoogtepunt van de wedstrijd tussen Roda JC en Helmond Sport kwam van de voet van Walid Ould-Chikh. De van FC Volendam gehuurde middenvelder zette zijn ploeg met een prachtige uithaal op voorsprong en binnen het eerste kwart maakte Enrique Peña Zauner er ook nog 2-0 van. Martijn Kaars deed nog wat terug namens Helmond Sport. Hij werd weggestoken in de diepte en schoot diagonaal raak, maar door late treffers van Saydou Bangura en Lennerd Daneels boekte Roda alsnog een ruime zege.

FC Den Bosch
1 - 0
TOP Oss
TOP Oss

De derby tussen FC Den Bosch en TOP Oss is gewonnen door de thuisploeg. Kacper Kostorz was twintig minuten voor tijd op aangeven van Jaron Vicario de enige doelpuntenmaker van de wedstrijd. Daarmee staat FC Den Bosch nu onder Roda JC en FC Groningen op de derde plek in de Keuken Kampioen Divisie.