FC Emmen toont twee gezichten bij start play-offs tegen NAC

FC Emmen is woensdag goed begonnen aan de play-offs om promotie/degradatie. De Eredivisionist uit Drenthe won bij NAC Breda en begint zo met een voorsprong aan de return van zaterdag aan De Oude Meerdijk. Toch zal trainer Dick Lukkien niet helemaal tevreden zijn met wat zijn ploeg in de tweede helft liet zien.

NAC Breda
NAC Breda
1 - 2
FC Emmen
FC Emmen

Emmen trof als nummer zestien van de Eredivisie de nummer zes van de Keuken Kampioen Divisie. NAC was in de eerste ronde te sterk voor MVV Maastricht en was tevens een oude bekende van Emmen. In 2021 zorgde de club uit Breda in de play-offs voor de degradatie van Emmen uit de Eredivisie. Van de laatste achttien Eredivisie-deelnemers aan de play-offs degradeerden er vijftien, zo wist ook Lukkien te vertellen bij ESPN.

Emmen was dan ook gewaarschuwd. Waar het de verwachting was dat NAC er voor het thuispubliek direct op zou klappen met de gegenpressing-speelstijl van trainer Peter Hyballa was niets minder waar. Emmen deelde in de eerste helft de lakens uit. NAC-keeper Pepijn van de Merbel moest al vroeg ingrijpen op een poging van Jari Vlak van dichtbij. De doelman stond onder de lat omdat Roy Kortsmit geschorst was. Hij kreeg in de return tegen MVV de rode kaart.

Emmen slaagde er in de eerste helft wel in om het overwicht uit te drukken op het scorebord. Na een combinatie tussen clubtopscorer Ole Romeny en spelmaker Mark Diemers was het Vlak die een terugtrekpass gaf op Lorenzo Burnet. De linksback haalde uit en maakte zijn eerste doelpunt in ruim een jaar tijd, nadat hij op 6 mei 2022 voor een doelpunt had gezorgd tegen ADO Den Haag.

NAC kwam zo dus op achterstand en stelde heel weinig tegenover de dreiging van Emmen. De thuisploeg had vaker de bal, maar deed daar weinig mee. De bezoekers waren juist effectief. Na 39 minuten legde Diemers aan voor een vrije trap op grote afstand. Hij vond Romeny, die mede door verdedigend zwak ingrijpen en mistasten van keeper Van de Merbel met zijn hoofd voor 0-2 zorgde. Een van de weinige NAC-kansen volgde daarna pas, toen Mickey van der Hart redding bracht op een kopbal van Jort van der Sande.

NAC zocht in de tweede helft, met Odysseus Velanas en Jesaja Herrmann als invallers binnen de lijnen, meer de aanval. Herrmann was al snel dreigend, maar kwam niet tot een schot. Velanas lukte dat even later wel, hij schoot hoog over het doel. Lange tijd was NAC wel dreigend, maar lang niet gevaarlijk genoeg om Emmen echt pijn te doen en het weer spannend te maken in Breda. Uiteindelijk lukte dat pas in de extra tijd, toen een schot van afstand van Aimé Omgba pardoes in de rechterkruising vloog. Zo kreeg NAC weer hoop voor de return, die zaterdag om 20.00 uur begint. De andere return gaat tussen Almere City FC en VVV-Venlo (1-1) en begint om 16.30 uur.