FC Clubliefde: deze spelers bleven hun grote liefde trouw

Reacties

Op Valentijnsdag vieren we bij VI de liefde voor het voetbal. We hebben daarom een elftal samengesteld van spelers met de grootste clubliefde.

FC Clubliefde: deze spelers bleven hun grote liefde trouw
© Pro Shots

Doelman

Igor Akinfeev
Bij de clubtrouwe keeper gaan de gedachten automatisch naar Gianluigi Buffon, zijn liefdesrelatie met Juventus overleefde zelfs een affaire met Paris Saint-Germain, maar zelfs Buffon moet het afleggen tegen Igor Akinfeev. De Rus is bezig aan zijn zeventiende seizoen als eerste doelman van CKSA Moskou. Akinfeev doorliep de jeugdopleiding van CSKA en debuteerde in 2003 op zeventienjarige leeftijd onder de lat bij de hoofdmacht. Sindsdien speelde hij liefst 614 officiële duels voor de Russen, de afgelopen tien jaar deed hij dat als aanvoerder.

Defensie

Gary Neville
De rechtsback van ons elftal is een Manchester United-legende. Gary Neville speelde tussen 1993 en 2011 bijna zeshonderd wedstrijden voor The Red Devils. Neville was onderdeel van The Class of ’92 en pakte onder Sir Alex Ferguson een karrevracht aan prijzen, waaronder twaalf Premier League-titels. Tegenwoordig is Neville werkzaam als analyticus, waarin hij het nog altijd te pas en te onpas opneemt voor zijn oude club.

© Pro Shots

Carles Puyol
Hij was anderhalf decennium lang hét gezicht van de Barcelona-defensie. Carles Puyol brak net voor de eeuwwisseling door en speelde door tot het seizoen 2013/14. Ruim tien jaar lang droeg hij de aanvoerdersband bij de Catalanen en mocht hij talloze trofeeën optillen. Puyol was met zijn onverzettelijkheid een gewaardeerde kracht bij het vaak wat frêle elftal van Barça.

Jamie Carragher
Hij is nog altijd de recordhouder bij Liverpool: Jamie Carragher speelde liefst 737 duels voor The Reds en laat bovenstaande iconen daarmee ver achter zich. Als echte clubman moest hij er niet aan denken om Liverpool ooit te verlaten en ook als analyticus kan hij zijn enorme liefde voor de club maar moeilijk verbergen. Het levert amusante discussies op in de Engelse tv-studios, waar Carragher het geregeld aan de stok krijgt met Neville.

Paolo Maldini
Je hebt echter altijd baas boven baas. Carragher lijkt niets meer dan een eendagsvlieg als we hem vergelijken met Paolo Maldini. De Italiaanse maestro heeft 901 wedstrijden achter zijn naam voor AC Milan. Een krankzinnig aantal. De linkspoot brak in het seizoen 1984/85 door en stopte pas in 2009. In zijn laatste seizoen was hij op 41-jarige leeftijd zelfs nog basisspeler bij de Milanezen. Inmiddels werkt hij als technisch directeur voor de Rossoneri.

Middenveld

Steven Gerrard
'Wanneer ik sterf, breng me dan niet naar het ziekenhuis. Breng me naar Anfield. Daar ben ik geboren en daar zal ik sterven', het is een bekende uitspraak die veelzeggend is voor de clubliefde van Steven Gerrard. De captain was tussen 1998 en 2015 de grote man op het Liverpool-middenveld en hét gezicht van de legendarische Champions League-winst in 2005. Aan het einde van zijn carrière maakte hij nog wel een uitstapje naar de MLS, maar dat deed hij met pijn in de buik. Momenteel is Gerrard trainer van Rangers FC, maar niemand twijfelt eraan dat hij ooit voor de groep zal staan bij Liverpool.

Paul Scholes
Het volgende lid van de Class of '92. Pep Guardiola noemde Paul Scholes ooit ‘de beste middenvelder van zijn generatie’, waarmee de toenmalige Barcelona-trainer de Engelsman dus boven zijn geroemde duo Xavi en Iniesta inschatte. Het is een publiek geheim dat de naam van Scholes veelvuldig viel op het trainingscomplex van Barcelona, waar hij als een voorbeeld gezien werd. Misschien wel het meest symbolisch voor de klasse van Scholes was zijn laatste seizoen. Hij ging in de zomer van 2011 met pensioen, maar na een smeekbede van Sir Alex Ferguson sloot hij een half jaar later toch weer aan bij United. In 2013 bezorgde hij zijn club vervolgens nog één landstitel. Nog altijd de laatste.

© Pro Shots

Ryan Giggs
Scholes' vaste maatje op het middenveld was een stuk loyaler aan Manchester United dan aan zijn eigen vrouw. Op veertienjarige leeftijd maakte Ryan Giggs de overstap van de jeugd van Manchester City naar United en daar zou hij in totaal 27 jaar onder contract staan. In totaal kwam de Welshman 927 keer uit voor The Mancunians, waarmee hij Maldini aftroeft. In zijn laatste seizoen – 2013/14 – vervulde hij na het ontslag van David Moyes zelfs een dubbelrol als trainer/speler. Daarna werd hij assistent onder Louis van Gaal en inmiddels is Giggs bondscoach van Wales.

Javier Zanetti
In 1995 maakte Javier Zanetti de overstap van Argentinië naar Europa en meteen was hij een vaste kracht bij Internazionale. In totaal speelde de Argentijn negentien seizoenen als basisspeler in de Serie A. Onder José Mourinho pakte Zanetti in 2010 de Champions League. De Portugees liet zich later nog vele malen lovend uit over Zanetti, in zijn ogen de ultieme leider.

Aanval

Francesco Totti
De meeste spelers in dit elftal speelden ook uit luxe zo lang voor één club. Als je voor een hoog salaris bij de beste club ter wereld speelt, is er ook weinig reden om te vertrekken. Dat gold niet voor Francesco Totti. Hij kon meerdere keren een megatransfer maken naar de grootste clubs ter wereld, met name Real Madrid had interesse, maar hij bleef liever bij AS Roma. In Rome werd hij van 1992 tot en met 2017 op handen gedragen. Ieder seizoen gaf hij zijn supporters wel iets nieuws om zich over te verwonderen. Totti had een hoop meer geld kunnen verdienen en vooral ook een hoop meer prijzen kunnen pakken, maar hij kon het simpelweg niet over zijn hart verkrijgen om Roma te verlaten.

Lionel Messi
Het laatste plekje in FC Clubliefde is voor Lionel Messi. Het Argentijnse genie speelt al sinds 2000 voor Barcelona en lijkt voorlopig nog niet van plan om te vertrekken. Messi bezorgde Barça de afgelopen decennia talloze prijzen en gedenkwaardige momenten. Zijn contract in Catalonië loopt door tot medio 2021, daarna staat de deur op een kier voor een terugkeer naar zijn vaderland. Sluit Messi zijn carrière af in Barcelona, dan is zijn basisplaats in dit elftal definitief veiliggesteld.

{"title":"Actie: 50x je inzet voor winst van Oranje tegen Polen!","titleMobile":"Actie: 50x je inzet voor winst van Oranje tegen Polen!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:b038471f-73bd-4ee0-96c4-490369bb9214","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint Nederland zijn eerste poulewedstrijd? TOTO pakt uit met een welkomstactie (24+).","textMobile":"Wint Nederland zijn eerste poulewedstrijd? TOTO pakt uit met een welkomstactie (24+)."}
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.