Fati schrijft met hulp van Messi La Liga-historie bij zege Barça

Barcelona heeft de achterstand op Real Madrid verkleind tot drie punten door te winnen van Levante. Lionel Messi hielp Ansu Fati zondagavond in Camp Nou aan de hoofdrol.

Barcelona
Barcelona
2 - 1
Levante
Levante

Er stond behoorlijk wat druk op Barcelona voor het duel met de nummer dertien van La Liga. De nieuwe trainer Quique Setién kreeg veel kritiek over het nieuwe systeem nadat de Catalanen vorige week zo zwak voor de dag kwamen in de uitwedstrijd tegen Valencia. De coach vertelde daarna op dezelfde weg verder te zullen gaan, maar heeft inmiddels toch wel degelijk wat aanpassingen gedaan. Zo is het 3-1-4-2-systeem toch ingeruild voor een systeem dat meer weg heeft van 4-3-3, met Lionel Messi in een centrale rol als valse spits en volop diepgang om hem heen.

Frenkie de Jong speelde centraal op het middenveld en vormde een trio met Sergio Busquets en Ivan Rakitic. Barcelona overtuigde tegen Levante wel degelijk in balbezit en de versnellingen die de voorbije weken uitbleven, waren er nu zeker in de eerste helft volop. Messi miste de eerste kansjes van de wedstrijd en daarna was het Antoine Griezmann die ongelukkig was in de afwerking.

In de rol van aangever floreerde Messi na een halfuur uiteindelijk wel. Met een prachtige dieptepass lanceerde hij Ansu Fati en de piepjonge aanvaller rondde oog in oog met doelman Aitor Fernández koeltjes af: 1-0. Amper een minuut na die goal was het opnieuw raak, wéér met Fati als doelpuntenmaker en opnieuw met Messi als aangever. Dit keer werd de linksbuiten in het strafschopgebied in stelling gebracht en werkte hij af met een schot dat door de benen van de goalie ging. Met zijn twee goals tegen Levante werd Fati (nog maar zeventien jaar en 94 dagen oud) de jongste speler die deze eeuw in La Liga in één wedstrijd twee keer scoorde.

Het kon na die dubbelslag van Fati eigenlijk niet meer misgaan en dat straalde in de tweede helft bij vlagen ook van het spel van Barça af. Dankzij Marc-André ter Stegen liep het bij de kansen van Levante voor de thuisploeg telkens goed af. Aan de overkant leek de echte concentratie te ontbreken bij de afwerking. Barcelona gaf zo af en toe nog gas en dat leverde nog enkele hoogtepunten op. Zo zorgde Fati met een omhaal voor opwinding en stuitte Messi bij het einde van een fraaie solo op Fernández, die de schade op twee goals hield. Voor Levante werd de nederlaag in de extra tijd nog iets dragelijker door de aansluitingstreffer van Rubén Rochina, die Ter Stegen zag grabbelen bij zijn schot van afstand.

Barcelona heeft na de zege op Levante nog een achterstand van drie punten op koploper Real Madrid. Bij De Jong, die in de tachtigste minuut werd gewisseld, en zijn collega's kan het vizier op de bekerwedstrijd tegen Athletic de Bilbao van komende donderdag (uit, aftrap 21.00 uur).