Falcao zorgt voor unicum door tweede EL-triomf op rij

Atlético Madrid-aanvaller Radamel Falcao is met zijn twee doelpunten in de Europa League-finale tegen Athletic de Bilbao (3-0) voor het tweede jaar op rij topscorer én winnaar van de Europa League. Met twaalf goals blijft hij Schalke 04-spits Klaas-Jan Huntelaar twee treffers voor. Bovendien vestigt hij een unicum door de Europa League (voorheen UEFA Cup) in twee opeenvolgende jaren te winnen in dienst van verschillende clubs.

Falcao zorgt voor unicum door tweede EL-triomf op rij

Ook vorig jaar kroonde Falcao zich al tot topschutter én winnaar van de Europa League. In het shirt van FC Porto scoorde hij op weg naar de Europa League-winst tegen Sporting Braga zeventien keer. Met zijn dozijn doelpunten van dit seizoen tilde de Colombiaan zijn moyenne in de Europa League naar één goal per wedstrijd in het hoofdtoernooi: 29 uit 29.

Falcao kwam in de zomer van 2009 naar Porto en vond sindsdien 107 keer het net op de Europese velden. De seizoenproductie van El Tigre is met achtereenvolgens 34, 38 en 35 goals voor zijn clubs Porto en Atlético niet van het extreem hoge niveau dat Lionel Messi en Cristiano Ronaldo aan de dag leggen, maar er zijn maar weinig andere topspitsen in Europa die dergelijke cijfers kunnen tonen. Zo hoeft Falcao met zijn 35 doelpunten tijdens dit seizoen in de Europese topcompetities alleen Messi (72), Ronaldo (59), Klaas-Jan Huntelaar (48), Mario Gomez (42) en Robin van Persie (37) boven zich te dulden. Ook Eredivisietopscorer Bas Dost is met 38 treffers nog net iets vaker trefzeker dan de 35-voudig Colombiaans international.

Falcao evenaarde met zijn treffers tegen Bilbao een record door voor verschillende clubs in twee achtereenvolgende Europa Cup-finales te scoren. De Braziliaan Ronaldo ging hem in de seizoenen 1996/97 en 1997/98 voor, door voor zowel Barcelona als Internazionale (zie foto onder) een finalegoal te maken.

Met Barça won het Braziliaanse fenomeen in 1997 de Europa Cup II ten koste van Paris Saint-Germain (1-0). Een jaar later was hij bij zijn nieuwe club Inter - voor wie ook Iván Zamorano en de huidige aanvoerder Javier Zanetti scoorden - met 3-0 veel sterker dan Lazio. (Tim Vos) Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's