Extreem effectief Leeds stunt met tien man bij Manchester City

Manchester City heeft zaterdag een zeer verrassende nederlaag geleden. De koploper van de Premier League verloor op eigen veld van Leeds United, dat in de tweede helft met tien man speelde en slechts twee doelpogingen noteerde in de hele wedstrijd.

Manchester City
1 - 2
Leeds United

De spanning zit voor City niet meer echt in de competitie. De voorsprong op nummer twee Manchester United is aanzienlijk en het kampioenschap lijkt de ploeg van manager Pep Guardiola niet meer te kunnen ontgaan. Toch zijn er nog wat punten nodig. City zit in de beslissende fase van de Champions League, waarin afgelopen week met 2-1 werd gewonnen van Borussia Dortmund. De finale van de strijd om de FA Cup en de League Cup volgen ook nog.

Het thuisduel met Leeds leek er een te worden die met een zakelijke overwinning afgesloten kon worden voor City, maar niets was minder waar. De formatie van manager Marcelo Bielsa bleek een enorm stugge tegenstander in het Etihad Stadium. City was de ploeg die in de eerste helft kansen kreeg, via onder anderen Raheem Sterling, maar tegen alle verhoudingen in opende Leeds vlak voor rust de score. Op aangeven van Patrick Bamford scoorde Stuart Dallas uit de eerste doelpoging van de bezoekers.

Zo ging Leeds met een verrassende voorsprong de rust in, maar niet voordat de gasten een domper te verwerken kregen. Liam Cooper raakte in een duel om de bal met Gabriel Jesus met zijn voet het been van de Braziliaan. Scheidsrechter Andre Marriner gaf aanvankelijk een gele kaart, maar na het zien van de beelden op advies van de VAR werd het een rode prent. City had zo nog 45 minuten én een overtal op het veld om de achterstand om te draaien.

Dat lukte echter niet. Leeds hield met man en macht tegen met Pascal Struijk in het veld als vervanger van Bamford, een verdedigende wissel van Bielsa. Het duurde een half uur voordat City de gelijkmaker tegen de touwen werkte via Ferran Torres. Het tiental van Leeds creëerde lange tijd nauwelijks meer iets, maar kreeg hoop toen Raphinha uit een counter bijna de 1-2 maakte. Dat lukte Dallas in de extra tijd wel. Ezgjan Alioski gaf een goede steekpass en Dallas tikte de bal door de benen van Ederson in het doel. Daarmee was de stunt van Leeds compleet.