Nog volop spanning na bijna-unieke treffer Dortmund bij Man City

De kaarten zijn nog niet geschud in het tweeluik tussen Manchester City en Borussia Dortmund. Na de Engelse overwinning met minimaal verschil ligt alles nog open tussen de twee topploegen. City moest dinsdagavond in de slotfase een zeldzaam tegendoelpunt toestaan, Marco Reus maakte de belangrijke Duitse treffer.

Manchester City
2 - 1
Borussia Dortmund

Het mag bijna een unicum genoemd worden dat Dortmund de defensie van City passeerde. De Engelse club van manager Pep Guardiola kreeg in de eerste Champions League-wedstrijd van het seizoen in de veertiende minuut een doelpunt tegen, daarna werd geen tegengoal meer toegestaan. Luis Díaz van FC Porto was zodoende tot dinsdagavond de enige speler die City-keeper Ederson had verschalkt in dit Champions League-seizoen.

Het was dus niet Erling Haaland die de knappe reeks van de City-defensie doorbrak. De spits werd in Manchester geflankeerd door doelpuntenmaker Reus en basisdebutant Ansgar Knauff, die speelde voor de geblesseerde Jadon Sancho. Bij City kreeg Phil Foden de voorkeur boven Raheem Sterling, die naast onder anderen Gabriel Jesus en Sergio Agüero op de bank zat.

Zij zagen dat City al in de negentiende minuut de leiding nam tegen Dortmund. Uitblinker Kevin De Bruyne zette de aanval zelf op na balverlies van Emre Can en maakte het af na terugleggen van Riyad Mahrez. Het was de achttiende opeenvolgende treffer in de Champions League zonder tegengoal tussendoor, een record in het miljardenbal.

Tien minuten later leek Can opnieuw verantwoordelijk voor een domper, toen hij een penalty veroorzaakte. Met zijn hak raakte hij de knie van Rodri en scheidsrechter Ovidiu Hategan wees naar de stip. Op aanraden van de VAR bekeek de Roemeen het moment nogmaals en trok hij zijn beslissing in.

Dortmund leefde dus nog en leek nog voor rust een einde te maken aan de clean sheet-reeks van City. City-keeper Ederson ging in de fout door een bal verkeerd aan te nemen, waarna toptalent Jude Bellingham eerder bij de bal was en op het lege doel afging. Scheidsrechter Hategan floot de Engelse middenvelder echter terug en gaf hem geel wegens een vermeende overtreding. Over die beslissing was veel onbegrip.

Kort in de tweede helft leek de gelijkmaker alsnog te vallen, toen Haaland zich voor het eerst liet zien. De Noor ontsnapte op snelheid, maar werd in de één op één gestuit door Ederson. Het was een spaarzame kans voor Dortmund in het tweede bedrijf, want het was vooral City dat aanspraak maakte op een doelpunt. Vooral Foden liet regelmatig zijn klasse zien, maar tot een doelpunt leidde dit niet.

Dit leek City in de slotfase van de wedstrijd fataal te worden. Haaland fungeerde voor de verandering eens als aangever, door de bal door te passen op Reus. Waar aan de andere kant grote kansen werden verspild, maakte de Duitser het wel af met een schot in de rechterhoek: 1-1. Zodoende schonk Reus zijn team een goede uitgangspositie in dit tweeluik, hoewel de Engelsen nog wel aan het langste eind trokken. Foden liet met nog een halve minuut officiële speeltijd op de klok tóch zien dat hij kon scoren, van dichtbij rondde hij af voor de Engelse winst.

Dortmund zal balen van de late tegentreffer, maar heeft door het uitdoelpunt nog steeds goede hoop op een vervolg in de Champions League. Op 14 april staan de teams opnieuw tegenover elkaar, met op het spel een ticket voor de halve finales.