Excelsior staat naast Feyenoord: 'Mooi voor de fans'

Bij Excelsior was er vooral sprake van opluchting na de 1-0 zege op Roda JC Kerkrade. Het was immers pas de eerste thuisoverwinning van het seizoen voor de Kralingers, die buitenshuis dusdanig sterk presteren dat ze wel zevende staan met evenveel punten als Feyenoord.

'Eindelijk', verzuchtte trainer Mitchell van der Gaag na afloop tegen FOX Sports. 'We hebben er vandaag mee afgerekend. We hebben thuis gewonnen en de nul gehouden. We kregen aanvankelijk geen grip op het spel van Roda. De rode kaart was het kantelpunt in de wedstrijd. Dat we evenveel punten hebben als Feyenoord is vooral leuk voor de fans. Belangrijker is dat we de voorsprong op Roda, de nummer laatst, hebben vergroot.'

Van der Gaag had wat rustiger op de bank gezeten als Luigi Bruins tien minuten voor tijd zijn penalty had benut. 'Daarna zat ik nog even te zweten. Of Luigi nu onderaan de lijst staat? Dat is wel heel opportunistisch. Daar gaan we deze week rustig over nadenken. Hij heeft volgens mij nooit eerder een penalty gemist in zijn carrière.'

Dat laatste is niet helemaal waar, gaf Bruins zelf toe. 'Ik heb ooit een keer gemist tegen Liverpool, in een oefenwedstrijd. Vandaag deed ik gewoon alles fout. Ik schiet zwak in en de keeper gaat naar de goede hoek', zei de middenvelder, die hoopt dat hij de penalty's mag blijven nemen. 'Ik hoorde al wel wat grapjes in de kleedkamer. Maar als ik onderaan de lijst komt te staan, draai ik hem gewoon om. Dan sta ik weer bovenaan.'

Rode kaart
De rode kaart die Mikhail Rosheuvel tien minuten voor rust kreeg, was uiteindelijk bepalend voor het verloop van de wedstrijd. Tot grote teleurstelling van de hoofdrolspeler zelf. 'Ik vond het zelf geel. Ik had niet de intentie om hem een doodschop te geven. Ik wilde natuurlijk voor de bal gaan, maar hij kruist voorlangs en dan ziet het er ongelukkig uit.'

Dat Excelsior vlak na de rode kaart ook nog op 1-0 kwam, was extra zuur voor Rosheuvel. 'Dan zakt de grond onder je voeten weg. Ik baalde als een stekker, voelde me machteloos en vond dat ik het team had benadeeld. Ik zat er zo doorheen dat ik alleen de laatste paar minuten van de tweede helft heb gezien. De rest van de tijd zat ik met mijn hoofd naar beneden in de kleedkamer.'

Roda JC-trainer Robert Molenaar kon weinig met de zelfkritiek van Rosheuvel. 'Het was een rotmoment, heel bepalend voor de wedstrijd. Ik kan me voorstellen dat de scheidsrechter hier rood voor geeft. Wellicht dat een ander dat met geel afdoet. Dit ziet er gewoon niet goed uit. Ik was zeker even boos op hem, met name omdat hij zijn tegenstander liet ontsnappen terwijl hij een voorsprong had. Dat is heel slordig en dat neem ik hem absoluut kwalijk.'

Rosheuvel vond dat de in de Eredivisie-debuterende scheidsrechter Rob Dieperink fout zat met zijn oordeel, Molenaar snapte de arbiter wel. Maar wat vond Dieperink er zelf eigenlijk van? 'Rosheuvel deed geen poging om de bal te spelen en zette de actie vanachter in. Daarmee neemt hij het risico een speler ernstig te blesseren. Ook na het zien van de beelden vind ik het een rode kaart', reageerde de leidsman tegen de NOS.