Excelsior laat Sparta en Advocaat weer met lege handen achter

Sparta Rotterdam heeft ook de tweede wedstrijd onder leiding van Dick Advocaat verloren. In de Rotterdamse derby tegen Excelsior werd het 2-3 op Het Kasteel.

Advocaat besloot nieuwkomer Soufyan Ahannach, die pas twee keer meetrainde met Sparta, direct in de basis te zetten als aanvallende middenvelder. Verder koos de trainer tegen Excelsior, waar Ryan Koolwijk ontbrak vanwege een blessure, voor dezelfde namen als eerder deze week tegen Vitesse.

De openingsfase was ronduit spectaculair te noemen. Binnen vijf minuten stond het al 1-1 op Het Kasteel. In de derde minuut werkte Milan Massop onder druk van Julian Chabot de 1-0 voor Sparta achter zijn eigen doelman Theo Zwarthoed, die zelf helemaal mis zat bij de corner. Twee minuten later schoot Hicham Faik een vrije trap tegen de paal en was Ali Messaoud er als de kippen bij om de rebound binnen te tikken.

Excelsior-doelman Theo Zwarthoed zat helemaal mis bij de 1-0 van Sparta Rotterdam.

De wedstrijd viel na de heerlijke start enigszins stil. Beide ploegen oogden onzeker en kwamen pas weer tot leven in de laatste vijf minuten van de eerste helft. Massop hield in de 43ste minuut opzichtig vast bij Chabot, wat Sparta een strafschop opleverde. Loris Brogno verzilverde het buitenkansje: 2-1.

Wederom liet het antwoord van Excelsior niet lang op zich wachten. Op slag van rust, vlak nadat Mike van Duinen slechts geel kreeg na het uitdelen van een knietje, maakte Messaoud alweer gelijk. De aanvallende middenvelder schoot droog raak op aangeven van Stanley Elbers nadat Sparta-captain Ryan Sanusi de bal maar half wegwerkte.

Het was niet de middag van Milan Massop. De Excelsior-verdediger maakte een eigen doelpunt en veroorzaakte een penalty.

In de tweede helft speelde Sparta het betere voetbal, maar de neutrale toeschouwer werd niet verwend op Het Kasteel. Excelsior liet de bal aan de thuisploeg en bleef zonder veel moeite overeind. Dat veranderde na het inbrengen van Deroy Duarte. De weer fitte middenvelder miste twee enorme kansen en hield Excelsior daarmee in leven.

Dat kwam Sparta duur te staan, want uit het niks kwam Excelsior vier minuten voor tijd op voorsprong. Invaller Anouar Hadouir mikte een vrije trap met veel gevoel in de hoek: 3-2. Zo bleven Advocaat en Sparta wederom met lege handen. Sparta is hekkensluiter met elf punten uit negentien duels. Excelsior staat met 24 punten op een zeer verdienstelijke tiende plek.