PSV heeft zich vrijdagavond op overtuigende wijze gerevancheerd voor de zeperd van een week geleden. De Eindhovenaren hadden op de 'Mexicaanse avond' geen kind aan Excelsior en hadden met iets meer scherpte een nog hogere monsterscore neer kunnen zetten.

PSV
6 - 0
Excelsior
Excelsior

PSV-trainer Mark van Bommel wijzigde zijn elftal vrijdagavond voor de verandering op twee plaatsen. Daniel Schwaab ontbrak wegens privé-omstandigheden en werd vervangen door Trent Sainsbury. De Australiër kreeg de voorkeur boven Nicolas Isimat-Mirin, die het volgens Van Bommel 'niet verdiende om te spelen'. Op het middenveld kreeg Erick Gutiérrez de voorkeur boven Gastón Pereiro.

De thuisploeg kreeg de afgelopen tien dagen twee tikken te verwerken met nederlagen tegen Barcelona en Feyenoord, maar daar was in de openingsfase weinig van terug te zien. PSV greep Excelsior direct bij de strot en opende na zeventien minuten de score. Jeffry Fortes stond niet op te letten bij een slordige uittrap van doelman Sonny Stevens en Angeliño kon onderscheppen. De Spanjaard kon vervolgens zo doorlopen richting het doel van de bezoekers en Luuk de Jong in staat stellen om met zijn knie te scoren: 1-0.

Het bleef eenrichtingsverkeer in het Philips Stadion. Kort na de openingstreffer leek Hirving Lozano het Mexicaanse feestje compleet te maken. Scheidsrechter Jeroen Manschot gaf een strafschop na licht contact tussen Robin van der Meer en Lozano, maar annuleerde die beslissing op aanraden van de VAR. Denzel Dumfries raakte nog de paal, maar er was voor Excelsior geen houden aan en in de 34ste minuut werd het dan toch 2-0. Van der Meer kopte een vrije trap van Lozano langs zijn eigen doelman.

Excelsior-coach Adrie Poldervaart bracht in de eerste helft al Lorenzo Burnet in als linksbuiten om het gevaar van Dumfries te beteugelen en wisselde in de rust ook zijn doelman. Stevens kampte met een lichte spierblessure en werd vervangen door Alessandro Damen. Ook die wissels brachten weinig teweeg bij Excelsior, dat een dramatische wedstrijd speelde in Eindhoven. De Rotterdammers kwamen er totaal niet uit en losten geen enkel schot op doel.

PSV kon naar hartenlust aanvallen en kwam al vroeg in de tweede helft op 3-0. De Jong wilde de bal breedleggen op de aanstormende Lozano, maar zijn pass was niet op maat. Jurgen Mattheij werkte de bal echter zeer ongelukkig in eigen doel en vatte de avond van de bezoekers daarmee treffend samen.

Robin van der Meer kopt de bal langs zijn eigen doelman: 2-0.

De Eindhovenaren deden het daarna even rustig aan. Van Bommel greep zijn kans om Lozano en Jorrit Hendrix wat rust te geven, laastgenoemde werd een kwartier voor tijd vervangen door debutant Michal Sadilek (19). Malen was de vervanger van Lozano en liet het thuispubliek in de tachtigste minuut weer opveren. Hij glipte erdoorheen en liet de 4-0 aantekenen. Steven Bergwijn maakte de 5-0 met een schot via de binnenkant van de paal en Luuk de Jong zorgde in de extra tijd voor het slotakkoord door goed voor zijn man te komen uit een voorzet van Malen.

Door de zege op de Kralingers, die ook nog hoger had kunnen oplopen, gaat loopt PSV in ieder geval voor even uit op Ajax. De voorsprong op de Amsterdammers, die zaterdag op bezoek gaan bij PEC Zwolle, bedraagt nu vijf punten. Excelsior blijft twaalfde en heeft nu de meeste tegengoals van alle Eredivisie-teams.