Excelsior countert naar overwinning bij rentree in Eredivisie

Excelsior is de Eredivisie begonnen met een overwinning bij SC Cambuur. De thuisploeg had het meeste balbezit en de beste kansen, maar de Rotterdammers gingen er toch met de overwinning vandoor.

SC Cambuur
SC Cambuur
0 - 2
Excelsior
Excelsior

Na drie jaar afwezigheid in de Eredivisie begon Excelsior het seizoen uitstekend. De ploeg van Marinus Dijkhuizen kwam na tien minuten al op voorsprong. Nota bene een hoekschop van Cambuur zorgde voor gevaar aan de andere kant. Een vlijmscherpe counter van de Rotterdammers belandde via Couhaib Driouech bij Feyenoord-huurling Marouan Azarkan, die aan de linkerkant van het strafschopgebied knap raak schoot in de rechterhoek: 0-1.

Van Gassel
Het was daarna vooral Cambuur dat aanspraak maakte op een doelpunt. De ploeg van Henk de Jong had meer de bal, bepaalde het spel en kreeg een aantal mogelijkheden om tot scoren te komen. Jamie Jacobs had een aantal keer zijn ploeg op gelijke hoogte kunnen schieten, maar mikte steeds te hoog. Excelsior-doelman Stijn van Gassel kon zich daarna meermaals onderscheiden. Bijvoorbeeld na een goede combinatie tussen Jacobs, Mees Hoedemakers en Robin Maulun. Jacobs kwam alleen op Van Gassel af, maar schoot de bal tegen de doelman aan.

Ondanks alle mogelijkheden was het toch weer Excelsior dat scoorde. Reda Kharchouch hield vlak voor rust de bal goed bij zich en speelde Siebe Horemans aan. De voorzet van de Belg die daarop volgde belandde voor de voeten van Julian Baas, die op de doellijn binnenwerkte: 0-2. Een minuut later was het met die stand rust.

Kansen
In de tweede helft had Cambuur nog meer de bal en kreeg het nog een aantal kansen om de aansluitingstreffer te maken. Zo redde Van Gassel bijvoorbeeld knap op een schot van dichtbij van Remco Balk en was Jacobs weer dicht bij een doelpunt. Wederom lag Van Gassel in de weg. Zo'n tien minuten voor tijd kreeg Roberts Uldriķis de bal er ook niet in. Vanaf ongeveer een meter kopte de Let over het doel van Excelsior.

In de 65ste minuut maakte Yassin Ayoub zijn rentree in de Eredivisie. De middenvelder was nog niet fit genoeg om te starten, maar was wel fit genoeg om Kenzo Goudmijn af te lossen. In de slotfase drong Cambuur opnieuw aan, maar verdedigde Excelsior de voorsprong met kunst- en vliegwerk. Eén verdedigende actie sprong eruit: Redouan El Yaakoubi blokte stijlvol een kansrijk schot van Hoedemakers.