Ex-PSV'er Zinchenko hoopt in oorlogstijd op 'online' protest van Russische spelers

Reacties

Voormalig PSV'er Oleksandr Zinchenko vindt het moeilijk om zich gezien de oorlog in zijn vaderland Oekraïne te focussen op zijn rol bij Manchester City. In gesprek met The Guardian gaat Zinchenko uitgebreid in op de gebeurtenissen in zijn land en hoe hij daar op afstand, in Engeland, mee omgaat.

Ex-PSV'er Zinchenko hoopt in oorlogstijd op 'online' protest van Russische spelers
© Pro Shots
Manchester City
Manchester City
2 - 3
Liverpool
Liverpool

Zinchenko, die zaterdag met Manchester City tegen Liverpool strijd om een ticket voor de finale van de FA Cup, ervaart veel steun binnen City en in heel Engeland. Begin vorige maand werd hij voor een bekerduel met Peterborough United benoemd tot aanvoerder en kwam met een vlag van Oekraïne het veld op. 'Ik had de tranen in mijn ogen staan. Ik vond het zo'n mooi gebaar van de manager en captain Fernandinho. Er wordt nog elke dag aan mij gevraagd hoe het met mij gaat', zei Zinchenko tegen The Guardian.

'Ik ben elke dag bezig met de mensen in Oekraïne, het is voor mij niet gemakkelijk om mij op het voetbal te focussen. Maar voetbal is ook mijn leven en daar beleef ik plezier aan. Ik heb me aangepast aan de situatie, maar in het begin was het erg moeilijk', aldus de voormalig PSV'er, die zo'n honderd kilometer ten westen van de Oekraïense hoofdstad Kiev is geboren.

Oproep
Zinchenko, die anderhalf jaar uitkwam voor het Russische FK Ufa, had tot voor kort vrienden in Rusland. 'Dat is nu gereduceerd naar nul. Ik ben zo teleurgesteld. Die jongens appten mij kort na de Russische inval: 'Sorry Alex, maar we kunnen niets doen'. Natuurlijk kunnen ze dat wel. Als je zwijgt, steun je wat er gebeurt in Oekraïne. Misschien zijn ze bang om in de gevangenis te komen. Maar Russische voetballers hebben een groot bereik op social media. Als zij allemaal tegelijk een bericht op Instagram zouden zetten met 'de oorlog moet stoppen', dan worden ze echt niet allemaal aangehouden. Het is heel jammer dat niemand wat durft te zeggen.'

Voor de nationale ploeg van Oekraïne staat nog de eerste WK-play-off op het programma: op 1 juni tegen Schotland. Zinchenko vraagt zich af of en hoe die wedstrijd kan plaatsvinden. 'De belangrijkste vraag is nu namelijk hoe we ons land kunnen redden. Ik denk niet dat iemand in Oekraïne nu aan voetbal denkt.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.