Everton viert feest na ongekend FA Cup-spektakel tegen Spurs

Door een werkelijk zinnenprikkelend voetbalfeest in de verlenging naar zich toe te trekken, heeft Everton zich geplaatst voor de kwartfinale van het FA Cup-toernooi. The Toffees waren in een 120 minuten durende reclamespot voor het voetbal uiteindelijk te sterk voor Tottenham Hotspur. Ook Leicester City en Sheffield United zijn door.

Everton
Everton
nv
5 - 4
Tottenham Hotspur

Op papier was Everton - Tottenham Hotspur al het meest aantrekkelijke affiche in de achtste finale van het toernooi om de FA Cup, beide Premier League-clubs stelden woensdag allerminst teleur. Sterker nog: het werd op Goodison Park een bekerspektakel dat men zich in Liverpool, Londen en ver daarbuiten nog lang zal herinneren. Het begin was al mooi, toen Davinson Sánchez (de Colombiaanse ex-verdediger van Ajax) uit een corner van Heung-Min Son de 0-1 binnenkopte. Er waren toen nog geen vier minuten gespeeld.

Dat doelpuntengemiddelde hielden beide ploegen in de rest van de wedstrijd niet vol, maar ze deden flink hun best. Vooral Everton leek er vlak voor rust nog even flink zin in te hebben. Tussen de 36ste en 43ste minuut scoorde de ploeg namelijk driemaal. Eerst profiteerde Dominic Calvert-Lewin optimaal van slordig balverlies van Spurs-middenvelder Pierre-Emile Højbjerg. Vrijwel direct daarna schoot Richarlison goed raak na een hakje van diezelfde Calvert-Lewin, voordat Gylfi Sigurdsson een penalty benutte.

Voetbalfeest
Daarmee leek Everton het verschil te hebben gemaakt, maar op slag van rust schoot Erik Lamela (na een heerlijk één-tweetje met Son) de aansluitingstreffer binnen. Kort na rust vond Spurs-manager José Mourinho het tijd om de als wissel begonnen Harry Kane in te brengen (de zeer snel van een blessure herstelde spits kwam voor Steven Bergwijn) maar het was opvallend genoeg Sánchez die wederom uit een corner scoorde: 3-3. Ook een tweede treffer van Richarlison was uiteindelijk niet genoeg voor Everton, want een paar minuten voor tijd was het dan toch Kane die met het hoofd scoorde.

Na die krankzinnige negentig minuten werd het voetbalfeest nog even voortgezet met tweemaal een kwartier verlenging, en ook dáárin was het bal. Na een prachtpass van Sigurdsson schoot Bernard de bal in de 97ste minuut zeer overtuigend achter Spurs-keeper Hugo Lloris. Daar had Spurs (na twee eerdere comebacks) geen antwoord meer op, waardoor de ploeg van manager Carlo Ancelotti uiteindelijk de grote winnaar werd van het voetbalfeest.

Leicester City
1 - 0
Brighton & Hove Albion

Met verdediger Joël Veltman op de bank en middenvelder Davy Pröpper en aanvaller Alireza Jahanbakhsh niet eens bij de wedstrijdselectie, hield Brighton & Hove Albion lang stand bij Leicester City. Wat heet: pas in de allerlaatste minuut scoorde Kelechi Iheanacho namens de thuisploeg. Hij stond na een snel genomen corner helemaal vrij bij de tweede paal, met zijn rake kopbal dompelde hij het dappere Brighton (waar Veltman inmiddels was ingevallen) in rouw.

Sheffield United
1 - 0
Bristol City

In de Premier League was Sheffield United lange tijd de troosteloze hekkensluiter, maar door drie zeges in de laatste zes competitieduels heeft de ploeg weer wat kleur op de wangen. The Blades staan nog altijd onderaan, maar hebben weer zicht op de veilige plaatsen. De focus kan echter nog niet volledig op de competitie, want dankzij een rake penalty van clubicoon Billy Sharp in de 66ste minuut won de ploeg in het FA Cup-toernooi van Bristol City, de nummer 10 van het Championship.

Daarmee zijn nu zes van de acht FA Cup-kwartfinalisten bekend. Dinsdag plaatsten Manchester United en AFC Bournemouth zich al, woensdagavond voegde Manchester City zich al bij dat duo, voordat Everton, Leicester en Sheffield daar dus bij kwamen. Donderdag staan de laatste twee kwartfinales op de rol: Wolverhampton Wanderers - Southampton en Barnsley - Chelsea.