Europese malaise Feyenoord en Rutten houdt aan

Reacties

Feyenoord zette woensdagavond met de 2-1 nederlaag tegen Besiktas een negatieve Europese reeks voort door voor de vierde keer op rij in Europees verband te verliezen. Het betekende de evenaring van een clubrecord, dat de Rotterdammers in het seizoen 2008/09 vestigden door vier keer op rij te verliezen in het UEFA Cuptoernooi.

Europese malaise Feyenoord en Rutten houdt aan

Voorafgaand aan de heenwedstrijd in de derde voorronde van de Champions League gloorde er nog hoop aan de horizon. In tegenstelling tot zijn voorganger Ronald Koeman streek trainer Fred Rutten deze zomer neer in De Kuip met een prima balans in Europese duels. Als coach van FC Twente, PSV en Vitesse verloor de 51-jarige Wijchenaar slechts acht van zijn 45 optredens. Koeman had al negen duels niet gewonnen toen hij twee jaar terug met Feyenoord terugkeerde in Europa.

Maar ook met Rutten aan het roer slaagde Feyenoord er niet in voor het eerst sinds 19 augustus 2010 een Europese wedstrijd te winnen. Destijds leidde Mario Been de Stadionclub nog naar een 1-0 zege op AA Gent, dat een week later echter zou terugslaan door met 2-0 te winnen. Onder Koeman leverden dubbele confrontaties met Dinamo Kiev (1-2, 0-1), Sparta Praag (2-2, 0-2) en Kuban Krasnodar (0-1, 1-2) vijf nederlagen en één gelijkspel op.

Anass Achahbar voorkwam op 23 augustus 2012 met een treffer in de laatste minuut dat Feyenoord met 2-1 zou verliezen van Sparta Praag in de play-offs van de Europa League.
Anass Achahbar voorkwam op 23 augustus 2012 met een treffer in de laatste minuut dat Feyenoord met 2-1 zou verliezen van Sparta Praag in de play-offs van de Europa League.

Doordat ook Besiktas woensdagavond zegevierde in De Kuip wacht Feyenoord alweer acht wedstrijden en ruim vier jaar op de eerste zege in Europa. Met de return in Istanbul nog voor de boeg lonkt voor Feyenoord en Rutten nog een kleine kans op eerherstel, maar dreigt vooral een verbreking van het in 2008 gevestigde clubrecord. Destijds waren achtereenvolgens AS Nancy, CSKA Moskou, Deportivo La Coruña en Lech Poznan te sterk. Nu dreigt in het Atatürk Stadion de vijfde nederlaag op rij.

Ook voor Rutten staat volgende week woensdag in Turkije meer op het spel dan alleen kwalificatie voor de play-offs van de Champions League. De tik die Besiktas woensdag uitdeelde betekende de derde Europese nederlaag op rij voor de Feyenoord-coach, die twee jaar terug met Vitesse beide wedstrijden met FC Anzhi in de derde voorronde van de Europa League verloor. Tot aan deze reeks liet Rutten in Europa nooit meerdere nederlagen op elkaar volgen. De Europese malaise houdt ook in zijn geval aan.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.