Eredivisie-goalgetters treffen elkaar in Abe Lenstra Stadion

● Het duel tussen SC Heerenveen en Feyenoord is een directe tweestrijd tussen de twee beste schutters in de Eredivisie van dit moment: Alfred Finnbogason (veertien goals voor Heerenveen) versus Graziano Pellé (twaalf namens Feyenoord).

Eredivisie-goalgetters treffen elkaar in Abe Lenstra Stadion

● Feyenoord-topcorer Graziano Pellè maakte maar twee van zijn twaalf competitiegoals in dit seizoen buiten De Kuip: tegen Ajax (2-1) en Vitesse (1-2).

● Pellè speelt tegen SC Heerenveen zijn vijftigste officiële wedstrijd in dienst van Feyenoord. In 49 eerdere optredens voor de Rotterdammers kwam de Italiaanse spits tot 43 goals.

● Heerenveen-spits Alfred Finnbogason is dit seizoen op dreef in het Abe Lenstra Stadion. De IJslanders maakte in negen officiële thuiswedstrijden liefst veertien doelpunten voor de Friezen.

● Ook Finnbogason staat voor een mijlpaal: hij speelt tegen Feyenoord zijn vijftigste officiële wedstrijd voor SC Heerenveen. De teller staat na 49 duels op 44 doelpunten.

● SC Heerenveen verloor drie van zijn laatste vier thuisduels met Feyenoord: 0-2, 0-1, 2-3 en 2-0.

● In 21 onderlinge competitieduels tussen beide clubs in het Abe Lenstra Stadion vielen in totaal pas 49 doelpunten: 27 voor de thuisclub en 22 voor de bezoekers.

● In de acht thuiswedstrijden van SC Heerenveen dit seizoen waren al 43 doelpunten te bewonderen, het meeste van alle achttien clubs. Gemiddeld vallen er 5,38 goals per duel in het Abe Lenstra Stadion.

● SC Heerenveen maakte in zijn laatste negen thuiswedstrijden in de Eredivisie telkens minimaal twee doelpunten (27 in totaal). Gemeten over die periode scoort geen enkele andere club er zo lustig op los in thuisduels als de Friezen.

● SC Heerenveen kreeg in die negen duels ook veel treffers te verwerken: 22 in totaal. Alleen NEC incasseerde - gekeken naar de laatste negen thuisduels - méér goals (25).

● Feyenoord presteert dit seizoen uiterst wisselvallig buiten De Kuip. De Rotterdammers wonnen maar twee van hun zeven uitduels, tegen twee gelijke spelen en drie nederlagen.

● Feyenoord kwam tijdens zijn vorige uitwedstrijd - bij RKC Waalwijk, 1-0 verlies - voor het eerst sinds 5 mei van dit jaar niet tot scoren op vreemde bodem (toen 2-0 nederlaag bij ADO Den Haag).

Samenstelling: Ramon Min

Bekijk hier al onze video's