Eredivisie verder weg dan ooit voor NEC na afgang in Emmen

FC Emmen heeft in de eerste halve finale van de play-offs om promotie naar de Eredivisie een keiharde klap uitgedeeld aan NEC. Na de 4-0 zege in de heenwedstrijd mag Emmen dromen van de eerste promotie naar het hoogste niveau in de clubgeschiedenis en lijkt het rampjaar van NEC te eindigen met een doffe dreun.

NEC begon in Emmen verrassend zonder aanvoerder Mart Dijkstra. In zijn plaats werd Janio Bikel opgesteld, wat zijn eerste basisplaats sinds september betekende. Het doel werd zoals door trainer Pepijn Lijnders aangekondigd verdedigd door Marco van Duin, nadat Joris Delle uit de selectie verwijderd was. De nieuwe keeper, die na 2,5 jaar weer minuten maakte in competitieverband, was mede debet aan de slechte start van NEC.

Van Duin werd in de vijfde minuut bij een hoekschop van Emmen in de korte hoek verrast door een kopbal van Jeroen Veldmate. Drie minuten later sloeg de thuisploeg opnieuw toe uit een corner. Dit keer scoorde Nick Bakker na een korte variant. Na iets meer dan een half uur deelde Yoeri Loen de volgende klap uit via een vrije trap die door de muur van richting veranderd werd.

De comfortable voorsprong gaf Emmen de gelegenheid om gegroepeerd te verdedigen en NEC de bal te gunnen. De Nijmegenaren werden nauwelijks gevaarlijk uit dat vele balbezit. Ook niet nadat Lijnders na de eerste helft had ingegrepen door Ferdi Kadioglu en Anass Achahbar naar de kant te halen. Steeven Langil en Sven Braken waren de nieuwe aanvallers binnen de lijnen. Emmen kwam echter geen moment serieus in de problemen en maakte een minuut voor tijd zelfs de 4-0 via Glenn Bijl.

In de finale van de play-offs treft Emmen, tenzij NEC zondag in De Goffert de achterstand op wonderbaarlijke wijze kan repareren, de winnaar van het tweeluik tussen FC Dordrecht en Sparta Rotterdam.