Eredivisie-feestje in La Liga: Go Ahead-invaller redt de dag

Las Palmas heeft maandagavond diep in de blessuretijd gewonnen van Celta de Vigo. Het winnende doelpunt kwam na dik 96 minuten van invaller Marc Cardona, die niet zo lang geleden nog een jaar in de Eredivisie speelde.

Las Palmas
Las Palmas
2 - 1
Celta de Vigo

De thuisploeg ging de wedstrijd in met de minst gepasseerde verdediging in de Spaanse competitie, maar omdat ze ook amper scoorden stond Las Palmas als gepromoveerde club toch onder de streep. Celta stond een plekje boven Las Palmas, omdat het doelsaldo iets beter was stond de ploeg uit Noord-Spanje op plek zeventien.

De eerste oud-Eredivisionist die doel trof was Jørgen Strand Larsen. De Noor, bekend van FC Groningen, zorgde na ruim een halfuur voor 0-1 maar zag die goal geannuleerd worden voor een overtreding. Het lastig te nemen gele bastion werd na driekwart wedstrijd toch geslecht door een andere speler die we nog erg goed kennen: Tasos Douvikas, regerend topscorer van de Eredivisie, zorgde voor 0-1.

Enter Cardona. De Spanjaard, uit de jeugd van Barcelona afkomstig, spendeerde seizoen 2021/22 op huurbasis bij Go Ahead Eagles. In Deventer dienst liet hij vooral op de trainingen zijn enorme talent zien, in wedstrijden hield hij het veelal verborgen. Nu slaagde hij erin om het zeer moeilijk scorende Las Palmas (twee goals in zeven potjes) toch nieuw leven in te blazen.

Ruim vijf minuten voor tijd versierde hij een strafschop voor zijn ploeg, die Jonathan Viera vakkundig benutte. Diep in blessuretijd bracht hij de dik 22 duizend toeschouwers in het Estadio de Gran Canaria in volledige extase door een bal knap aan te nemen en vakkundig af te werken: 2-1. Las Palmas staat voorlopig boven de streep en de Go Ahead-misfit is zeker vanavond de held van het eiland.

In de herfst van 2021 verscheen op VI PRO dit interview met Cardona en zijn land- en toen ook ploeggenoot Iñigo Córdoba (nu Fortuna Sittard) over hun leven in Deventer.