Eredivisie dik in de zwarte cijfers

Reacties

In de Voetbal International staat iedere week de rubriek Uit de Skybox. Deze week bespreekt Tom Knipping de verbeterde financiële situatie van de Eredivisie-clubs.

Eredivisie dik in de zwarte cijfers

De economie van de Eredivisie groeit al jaren amper en de achttien clubs hebben samen ongeveer dezelfde begroting als Arsenal. Desondanks zijn de directies wel steeds realistischer geworden en minder risico gaan nemen. Weinig bvo's leven nog boven hun stand, blijkt uit de jaarcijfers over het vorige seizoen. Tot dusverre presenteerden tien Eredivisie-clubs hun cijfers over 2017/18. Negen van die clubs noteerden winst.

Zelfs de notoire geldverslinders Vitesse (9,0 miljoen) en FC Utrecht (4,4 miljoen) hebben historische zwarte cijfers geschreven. Bij Vitesse was dat voor het eerst sinds 2010 en FC Utrecht moest zelfs terug naar 2007 voor de laatste keer zonder rode getallen. Beide clubs geven weliswaar nog altijd meer uit dan er binnenkomt, maar wisten die gaten met goede transfers ruimschoots te compenseren.

Ook Feyenoord (11,6 miljoen), AZ (2,0 miljoen), Ajax (1,2 miljoen), Willem II (1,2 miljoen), NAC Breda (0,7 miljoen), FC Groningen (0,6 miljoen) en PSV (0,2 miljoen) eindigden stuk voor stuk in de plus. Enige uitzondering is tot dusverre De Graafschap, vorig jaar nog actief in de Eerste Divisie. De Doetinchemmers schreven een verlies van een miljoen euro over het promotiejaar 2017/18.

Kentering
De tien Eredivisie-clubs die tot nu toe hun cijfers openbaarden, maakten gezamenlijk een winst van dertig miljoen euro. Er is al langere tijd een kentering gaande. Aan het begin van dit decennium noteerden de clubs nog verliezen van een kleine honderd miljoen. De nood was zó hoog, dat de KNVB oud-minister Willem Vermeend inhuurde om een actieplan te schrijven.

De bond ging uiteindelijk categorie-indelingen publiceren waarbij de clubs met een onverantwoord beleid aan de schandpaal gingen. Uitzonderingen daargelaten, bijvoorbeeld FC Twente, ging het over de hele linie langzaam beter. De bvo's werden daarbij geholpen door het explosief gegroeide transfervolume. De laatste vijf jaar verdrievoudigde de wereldwijde uitgaven aan nieuwe spelers van twee naar zes miljard euro en daarvan profiteerde de Eredivisie volop.

Niet alleen Nederlandse clubs hebben hun zaakjes beter op orde. De cijfers passen in een Europese trend. De UEFA signaleerde de laatste jaren al dat de verliezen met meer dan een miljard per seizoen werden teruggedrongen. Zelfs in de door megasalarissen en steenrijke eigenaren gedomineerde Premier League schreven vorig jaar bijna alle clubs zwarte cijfers.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.