Erbarmelijke eerste helft wordt PSV fataal tegen FC Twente

Na vier opeenvolgende overwinningen heeft PSV voor het eerst averij opgelopen in de Eredivisie. Een erbarmelijke eerste helft werd de ploeg van Ruud van Nistelrooij fataal tegen FC Twente: 2-1. Beide clubs hebben nu twaalf punten uit vier duels; op basis van het doelsaldo neemt PSV de tweede plek in. Koploper Ajax is als enige ploeg nog foutloos in de Eredivisie.

FC Twente
FC Twente
2 - 1
PSV
PSV

Vorig seizoen stond Twente na 25 minuten al met 3-0 voor tegen PSV; ditmaal stond het 2-0 na diezelfde tijdspanne. Maar waar PSV destijds terugkwam tot 3-3, bleef een ommekeer ditmaal uit. Beide doelpunten van Twente werden gemaakt door Václav Cerny. De aanvaller bewees daarmee het gelijk van trainer Ron Jans, die Cerny beloonde met een basisplek na diens dubbelslag tegen Excelsior (4-0).

De eerste treffer van Cerny tegen PSV viel na zestien minuten. De aanvaller ontving een goede voorzet van Gijs Smal en nam de bal aanvankelijk verkeerd aan, maar kreeg een tweede kans en scoorde uit de draai. Even later kopte Ibrahim Sangaré de bal weg na een vrije trap, waarna een schietkans ontstond voor Cerny. Die mikte raak in het dak van het doel.

Op de voorsprong viel weinig af te dingen. Twente oogde dominant en was een stuk feller dan de bezoekers. PSV-doelman Walter Benítez voorkwam met twee reddingen in de benedenhoek treffers van Smal en Daan Rots; aan de andere kant stuitte de doorgebroken Cody Gakpo na een ongelukkige aanname vanuit een lastige hoek op keeper Lars Unnerstall, die tegen zijn oude club speelde.

De Enschedese storm ging liggen in de laatste twintig minuten voor de pauze, maar PSV bleef onmachtig. De ploeg van Van Nistelrooij was zwak in de duels en vond de openingen niet. PSV kwam na de rust wat sterker voor de dag en kwam op 2-1 via Guus Til. De aanvallende middenvelder ontving in het strafschopgebied een strakke pass van Xavi Simons en scoorde uit de draai. Daarna werd Til samen met Jordan Teze en Johan Bakayoko gewisseld, waardoor Phillipp Mwene, Yorbe Vertessen en debutant Anwar El Ghazi konden invallen.

Het spelbeeld kantelde ten opzichte van de eerste helft. PSV was veel vaker te vinden op de helft van Twente, al bleven grote kansen op de gelijkmaker lange tijd uit. De Eindhovenaren mochten opgelucht ademhalen toen invaller Wout Brama na een door Armando Obispo weggekopte corner rakelings naast schoot. De tijd begon te dringen voor PSV. Twee minuten voor tijd waren de bezoekers dicht bij de gelijkmaker, toen André Ramalho na een corner tegen de bovenkant van de lat kopte. Twente hield stand en boekte de eerste thuiszege op PSV sinds mei 2013.