Er is leven na Lionel Messi

Reacties

Tijdens de absentie van Lionel Messi heeft Neymar zijn status bevestigd als meest waarschijnlijke troonopvolger van de beste speler ter wereld. Villarreal, zondag om 16.00 uur de tegenstander van Barcelona, is gewaarschuwd.

Er is leven na Lionel Messi

Messi's blessure legde een deken van rouw over de voetbalwereld. Hij was de afgelopen tien jaar zo overheersend aanwezig bij de Catalanen, dat mensen zich helemaal niets konden voorstellen bij een lange periode zonder zijn geniale bevliegingen. Barcelona zonder Messi (28) was iets als het Rijksmuseum zonder Rembrandt.

Maar zoals Rembrandt enkele briljante volgelingen had, heeft Neymar (23) laten zien dat hij de allerbeste leerling is van Messi. Het kind van Santos is de onbetwiste onderkoning van Catalonië. Neymar heeft laten zien dat hij het misschien wel in zich heeft om ooit in de voetsporen van zijn Argentijnse meester te treden.

Want toen Messi eind september wegviel, stond Neymar op. In zijn derde seizoen bij Barça heeft de Braziliaan de reputatie van circusvoetballer voorgoed afgeworpen. In de zeven duels die de Blaugrana's sinds Messi's blessure speelden, was Neymar acht keer trefzeker.

Maar de overeenkomsten tussen Messi en Neymar gaan een stuk verder. Wie de statistieken van Neymar bekijkt, ziet dat hij tijdens de absentie van Messi daadwerkelijk in diens schoenen is gaan staan. Anders gezegd: Neymar is van individualist getransformeerd tot speler die niet alleen zelf scoort, maar ook anderen in stelling brengt.

Met gemiddeld 3,4 key passes (passes die tot doelkansen leiden) per wedstrijd is Neymar (drie assists, negen goals) namelijk niet alleen de beste doelpuntenmaker, maar ook de beste aangever van Barcelona. Met zoveel sleutelpasses per wedstrijd verpulvert hij zelfs het gemiddelde (2,3) dat Messi in de zes wedstrijden die hij speelde liet noteren. Een opvallende verandering ten opzichte van vorig seizoen, toen Messi in de opbouw vele malen belangrijker voor het elftal was dan Neymar, met 2,8 om 1,9 sleutelpasses.

Neymar heeft de afgelopen weken laten zien dat óók hij grootmeester kan zijn, als de echte grootmeester verhinderd is of er over een paar jaar uiteindelijk helemaal niet meer is. Daarmee heeft de absentie van de beste speler ter wereld de Catalanen tegen alle verwachting in iets heel waardevols opgeleverd: de wetenschap dat er leven is na Messi.

Programma
Las Palmas 06-11
20:30
Real Sociedad
Celta de Vigo 07-11
16:00
Valencia
Levante 07-11
18:15
Deportivo La Coruña
Eibar 07-11
20:30
Getafe
Rayo Vallecano 07-11
20:30
Granada
Málaga 07-11
22:05
Real Betis Sevilla
Athletic de Bilbao 08-11
12:00
Espanyol
Barcelona 08-11
16:00
Villarreal
Atlético Madrid 08-11
18:15
Sporting Gijón
Sevilla 08-11
20:30
Real Madrid
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.