Enorme ontlading bij Gerrard: Rangers pijnigt alleenheerser Celtic

Rangers FC heeft zondag in de Old Firm een tik uitgedeeld aan Celtic. Onder leiding van Steven Gerrard kan de hegemonie van de aartsrivaal doorbroken worden.

Celtic
Celtic
1 - 2
Glasgow Rangers

Precies drie weken geleden beleefde Rangers een frustrende middag tegen Celtic. Ondanks een overwicht, een numerieke meerderheid én een strafschop greep de ploeg van Gerrard naast de League Cup. Zo bleef de totale dominantie van Celtic in het Schotse voetbal in stand: de laatste tien prijzen gingen naar The Bhoys.

Celtic won de laatste acht landstitels, maar moet dit seizoen de borst natmaken. Rangers plaatste zich niet alleen ten koste van Feyenoord voor de laatste 32 van de Europa League, in eigen land doen The Gers niet onder voor de regerend kampioen.

Dat bleek zondag op Celtic Park. De bezoekers waren sterker dan het elftal van Neil Lennon, dat na een half uur de beste kans op de openingstreffer kreeg: Nikola Katic trok aan het shirt van Christopher Jullien en veroorzaakte zo een strafschop, maar Rangers-doelman Allan McGregor redde knap op de inzet van Ryan Christie.

Ryan Kent viert zijn openingstreffer.

Rangers kreeg in de 38ste minuut de beloning voor het prima spel. Ryan Kent schoot uit een lage voorzet van Borna Barisic loepzuiver raak in de korte hoek via binnenkant paal. Drie minuten later kwam Celtic met geluk op gelijke hoogte: het schot van Callum McGregor viel via de arm van ploeggenoot Odsonne Edouard binnen.

In de tweede helft kreeg Rangers snel kansen op de 1-2, die uiteindelijk werd gemaakt door Katic. Hij maakte zijn fout bij de strafschop goed door zich te ontworstelen aan Celtic-captain Scott Brown en raak te koppen. De thuisploegzocht na de nieuwe voorsprong voor Rangers tevergeefs naar een gelijkmaker.

Pas in de slotfase werd de derby verhit. Rangers-spits Alfredo Morelos liet zich in de blessuretijd vallen na een duel met de Nederlandse Celtic-back Jeremie Frimpong en verliet met zijn tweede gele kaart het veld, maar luttele seconden later bij het laatste fluitsignaal was de ontlading enorm bij Gerrard. Door de eerste zege in de Old Firm sinds 2010 heeft Rangers minder verliespunten dan koploper Celtic. Het gat is twee punten, terwijl Rangers een wedstrijd minder heeft gespeeld dan de rivaal.