Enorme blamage voor Slutsky: degradatie door gemiste penalty in 103de minuut

Rubin Kazan is uit de Russische Premier League gedegradeerd. De ploeg van Leonid Slutsky kon directe degradatie in het laatste competitieduel nog ontlopen, maar ging onderuit tegen concurrent Ufa.

1 - 2
Ufa
Ufa

Nog maar elf jaar geleden speelde Rubin Kazan als Russische topclub in de groepsfase van de Champions League. De ploeg streed toen voor het tweede opeenvolgende jaar tegen Barcelona in de poulefase. Zo'n magische Champions League-avond is nu mijlenver weg voor de club, niet alleen door de oorlogssituatie. Rubin Kazan is zaterdag voor het eerst dit decennium naar het tweede niveau gedegradeerd.

Voormalige Vitesse-coach Leonid Slutsky ging in december 2019 aan de slag bij Rubin Kazan in de hoop de Russische top te kunnen aanvallen. Hij had niet kunnen vermoeden dat hij minder dan tweeënhalf jaar na zijn entree een cruciale wedstrijd voor lijfsbehoud zou spelen. Die cruciale wedstrijd leek voor Rubin Kazan nog goed af te lopen. De thuisploeg kwam door een rake strafschop van Vitali Lisakovich in de 37ste minuut op voorsprong. Bij een gelijkspel of zege zou directe degradatie worden ontlopen.

Na rust ging het mis voor Rubin Kazan. Vladislav Kamilov zorgde in de 54ste minuut voor de 1-1 en de ingevallen Dilan Ortiz zette Ufa in de negentigste minuut zelfs op voorsprong, waardoor Rubin Kazan op dat moment virtueel gedegradeerd was. Rubin Kazan startte een slotoffensief en kreeg in de dertiende minuut van de blessuretijd nog een penalty, een uitgelezen kans om te ontsnappen. De strafschop werd gemist door Lisakovich, die de paal raakte. Het doek viel daarna definitief voor Slutsky en co.