Engeland-Brazilië

data-height="100" data-width="124" data-align="clear" data-caption="" src="http://www.vi.nl/upload/cc0bd54e-b239-4d11-a7d8-67ecaa405529_image4934340025098742249.gif" /> 'Wij moeten aanvallen en we moeten ze onder druk zetten zonder er rekening mee te houden met wie te maken hebben. Gewoon goed geconcentreerd zijn en ons eigen voetbal spelen. In defensief opzicht moeten we ons niet alleen richten op Owen en Beckham, ook de andere spelers kunnen voor gevaar zorgen. Maar het interesseert ons eigenlijk niet hoe zij spelen', blikte Ronaldo alvast vooruit op het treffen met Engeland in de kwartfinale van het WK.

Toch maakt bondscoach Luis Felipe Scolari zich wel zorgen over de specifieke kwaliteiten van het duo en de Engelse speelwijze. Op de training probeerde Felipão zijn basisspelers alvast te laten wennen aan het wapen van David Beckham, zijn fantastische voorzetten en vrije trappen. De reserves, bij wie Kléberson voor Beckham moest spelen, mochten regelmatig vrije trappen en hoekschoppen voor de goal slingeren.

Zorgen zal Scolari zich ook maken over het gevaar Owen. De watervlugge aanvaller liet eerder dit seizoen bij zijn club Liverpool al zien goed uit de voeten te kunnen tegen Brazilië's centrale verdediger Lúcio. In het duel met Bayer Leverkusen was Owen hem in Duitsland meerdere keren te snel af maar faalde hij in de afwerking, waardoor Leverkusen alsnog de finale van de Champions League bereikte. Roque Junior, Lúcio's maatje centraal in de verdediging, is evenmin een erg wendbare speler. Tegenover de defensieve zorgen van de Brazilianen staat de luxe in aanvallend opzicht. Zowel Ronaldo als Rivaldo wist op dit WK nog in ieder duel te scoren. Maar tegen Engeland treffen de Goddelijke kanaries een ijzersterke verdediging. Alleen Zweden slaagde er tot nog toe in de bal voorbij David Seaman te werken. De credits voor die prestatie komen vooral Sol Campbell en Rio Ferdinand toe. De twee grote verdedigers lijken heel wat vaardiger in hun voetenwerk dan hun Braziliaanse collega's achterin en beschikken over nog meer kopkracht.

'Wij hebben misschien wel de beste verdediging en ik denk dat we vrijdag de beste aanval op dit WK ontmoeten', meent ook de Engelse bondscoach Sven-Göran Eriksson. 'Het zal dus een een aardige strijd worden en een interessante wedstrijd', denkt de Zweed. Wie de eerdere duels van Engeland heeft gezien, zal niet veel reden zien voor een open en spectaculair duel. Eriksson laat zijn ploeg zeer compact spelen en gokt vooral op de bevliegingen van Owen en Beckham. Voor franje of avontuurlijk spel is geen ruimte, resultaat is het enige dat telt.

Zeker als de Engelsen op voorsprong komen, zal het voor Brazilië een zware klus worden nog langszij te komen. Met tien man binnen dertig meter van het eigen goal, is de ruimte uiterst klein. En massaal verdedigen blijkt een stuk makkelijker dan te scoren tegen een overmacht aan verdedigers, dat heeft dit WK al vaak genoeg bewezen.

De spanning en de historische waarde van het duel zullen in dat geval mogelijk een hoop goedmaken. Campbell realiseert zich dat Brazilië gezien de geschiedenis favoriet is, maar hij weigert zich neer te leggen bij een nederlaag. 'We kunnen niet op tegen hun verleden, maar we zullen hemel en aarde bewegen om ze deze keer te verslaan. Als je tegen Brazilië speelt dan moet je in staat zijn om het onverwachte te verwachten. Ik zie liever dat onze fans na de wedstrijd de conga dansen dan de Brazilianen de samba. Dat zou immers betekenen dat wij hebben gewonnen.'

Bekijk hier al onze video's